Šolski vrt v Staršah

Avtor prispevka : Sašo Hovnik (sasohovnik@gmail.com), objavljeno 24.05.2023 08:56:42
KATEGORIJA:
Ekošole poročajo
KLJUČNE BESEDE:
Hrana, Zdravje in dobro počutje, Okolica šole, Lokalna pridelava, Ozaveščanje, Rastline, Vrt
POVZETEK:

Predstavitev našega Eko šolskega vrta in dejavnosti, ki jih na njem izvajamo

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Na naši šoli smo že vrsto let vključeni v eko projekt – Eko šolski vrt. V neposredni bližini šole imamo urejen prostor z gredicami in tudi učilnico na prostem. Na šolski vrt zahajamo v vseh letnih časih, saj le-ta ponuja učencem možnost opazovanja sprememb v naravi in tudi opazovanja živali. Učenci lahko tako veliko vsebin pouka usvojijo skozi praktično izkušnjo in kvalitetno preživljajo čas na prostem.

S projektom smo se pričeli ukvarjati že v mesecu septembru. Iz šolskega vrta smo pobirali pridelke in jih tudi poskušali. Izpraznili smo gredice, jih prekopali in pripravili zemljo na počitek. Na šolskem vrtu imamo tudi kompost, kamor smo odvrgli odpad iz gred. Iz različne zelenjave smo si pripravili zelenjavno juho, iz zelišč pa zdrave namaze. Iz mete in melise, ki nam je obilno rodila, smo pripravili sirup. Učenci so tako pridobivali delovne navade, si privzgajali občutek za skrb za okolje, se učili osnov vrtnarjenja ter spoznavali pot hrane od vrta do krožnika.

V jesenskem času smo posejali motovilec in posadili česen. V zimskem času so učenci spoznavali različne načine razmnoževanja rastlin in naredili potaknjence plazeče rastline. Pripravili smo si razredno vrtilnico ter posejali paradižnik, papriko in bučke ter si tako uspešno vzgojili nekaj sadik.

V toplejših pomladni mesecih smo ponovno pričeli z delom na vrtu. Najprej so se učenci  lotili urejanja  in prekopavanju gredic. Šolski vrt smo prekopali in s pomočjo učencev dodali in presejali kompostno zemljo. V razredih so učenci čez leto zbirali organske odpadke ter tako sodelovali pri nastajanju kompostne zemlje. Učenci so nato posejali in posadili različne pridelke. Za pridelek skrbijo učenci, ki ga skrbno zalivajo.   

V letošnjem obilnem deževju, se še posebej srečujemo s škodljivci – polži. V šolski kuhinji smo v ta namen zbrali jajčne lupine, jih nadrobili ter jih uporabili kot sredstvo za odganjanje polžev, ki pa sicer ni tako učinkovito, kot bi si želeli.

Učenci so v projektu z veseljem sodelovali. Šolski vrt jim predstavlja prostor za učenje z raziskovanjem in tudi sprostitev. Učencem na tak način privzgajamo delovne navade, jih učimo osnov vrtnarjenja in jih poučujemo o virih prehrane. Praktičen način učenja s pomočjo vrta ima pozitiven vpliv na učence, saj je njegov namen trajnosten in učence vzgaja za življenje.


Jasna Vinko, Osnovna šola Starše 

Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji