22. aprila smo obeležili Svetovni dan Zemlje in Slovenski dan brez zavržene hrane. Ker smo del Zemlje VSI, praznujemo tudi MI.
22.
aprila obeležujemo Svetovni dan Zemlje. Prav
ste slišali, naš planet ima rojstni dan! In kaj storimo, ko nekdo praznuje?
Predvsem poskrbimo, da je ta dan zares poseben.
Ker smo del Zemlje VSI, praznujemo tudi MI. V enoti Levi devžej smo ozavestili pomen
ohranjanja planeta in skrbi zanj.
V
četrtek, 21.4.2022, smo se vsi oddelki sprehodili do gozdne igralnice, kjer smo
se podali na lov na zaklad. Ob iskanju predmetov in živali smo skozi raziskovanja,
pogovor in opazovanja iskali odgovor na vprašanje: Zakaj je, tako živa kot
neživa narava, pomembna? Vertikalna povezanost mlajših in starejših otrok je interes
do iskanja zakladov še povečala. Z roko v roki so uspešno opravili nalogo!
Poiskali so vse stvari s seznama, si pridobili nova znanja in spoznanja ter
vrednote, odkrili zaklade, ki jih ni bilo na seznamu, in uživali z naravo.
V
petek, 22.4.2022, so dejavnosti najprej potekale v posameznih oddelkih, in
sicer je bil v vsaki igralnici pripravljen material z navodilom za izvedbo.
Tako so otroci:
-
sodelovali v
izdelavi tople gredi, kjer so posejali vrtnine (korenček, solato, redkvico…),
-
spoznali razvojni
krog rastline – od semena do fižola, in si izdelali svoj laporello,
-
skozi zgodbi Pujsa
Pepa: Zabava z odpadki (Astley Neville) in Potovanje male plastične vrečke
(Mojiceja Podgoršek) so otroci ozavestili pomen skrbi za naš planet in
preizkusili v pravilnem ločevanju odpadkov.
Po
končanih dejavnostih smo si ogledali poučne risanke na perečo tematiko Lepši
svet.
Starejši
otroci so nam v avli pripravili tudi plakat, ki spodbuja k odgovornem ravnanju
in preprečuje, da bi Zemlja dobila vročino. Poleg plakata so na polici
razstavljene tudi knjige. Vzemite si čas in jih prelistajte s svojim otrokom!
Slovenski
dan brez zavržene hrane (24.4.2022)
sovpada z dnevom Zemlje, zato smo ga obeležili prav tako v petek. Verjamemo, da
se vsi prav dobro zavedamo, da hrana ni za tja v en dan, zato si prizadevamo
širiti dober glas v deveto vas in ozavestiti ostale ljudi o odgovornem uživanju
hrane, zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne hrane in zavedanju pomena
lokalne pridelave. Ker se »devžiji« zavedamo svoje odgovornosti, smo v
sodelovanju s kuharico Barbaro izpraznili hladilnike in premislili o številnih
možnostih uporabe ostanka sadja in zelenjave. Odločili smo se, da si pripravimo
sadno-zelenjavne smoothyje. Otroci so aktivno sodelovali pri pripravi
sadno-zelenjavnega napitka, kjer so si sestavine izbirali po želji in tako
imeli možnost različnega okušanja.
Eksplozija
okusov nas je napolnila z energijo in zdravjem, dogodki so v nas pustili »zelene«
sledi… Ne pozabi, del Zemlje si tudi TI – pridruži se nam in preženi skrbi!