TRGATEV V VRTCU

Avtor prispevka : Antonija Podnar ([email protected]), objavljeno 28.12.2021 21:47:42
KATEGORIJA:
Zdravje in dobro počutje
KLJUČNE BESEDE:
Hrana, Zdravje in dobro počutje, Vrtec, Lokalna pridelava
POVZETEK:

Na prvi jesenski dan smo si v skupini od 4-6 letni otroci priredili slavnostno prireditev ob trgatvi. Otroci so sodelovali, se veselili, se nekaj novega naučili in se medgeneracijsko povezovali. Pobrano grozdje smo predelali v sok in ga okušali pri kosilu skupaj s prleškimi jedmi.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

V vrtcu Ljutomer iz skupine Prleki sodelujemo v mednarodnem projektu eTwinning, s pomočjo katerega otroci raziskujejo svojo ljudsko dediščino. Obenem pa kot EKO vrtec strmimo k eko živilih, saj smo vključeni v projekt Prehrana, gibanje in zdravje, ki je v tem času še kako pomembna za krepitev našega imunskega sistema pred vsemi virusi. Prehrana in življenjski slog sta ključna dejavnika zdravja človeka. Pogosto se zavedamo, da z nepravilno prehrano škodimo zdravju, manj pa je znano, da prehrana lahko deluje tudi kot zaščitni dejavnik pred najrazličnejšimi boleznimi. Ekološka pridelava daje BIO živilom posebno aromo in polnost okusa. BIO živila so tudi izjemno vitalna in se dolgo ohranijo, saj vsebujejo lastne snovi za varovanje pred vplivi iz okolja.
Zavedamo se, da se s pridelavo živil BIO ohranja narava in pristno slovensko podeželje. BIO živila so živila najvišje prehranske in biološke vrednosti in zato zelo priporočljiva za prehrano naših otrok. Odločili smo se, da uporabimo grozdje iz vrtce in si naredimo trgatev, saj je to za naše Prleke prav poseben običaj in na katerega smo vsi ponosni ter prepoznavni v svetu.  Lahko bi rekli, da je grozdje sadje, ki najbolj razveseljuje jesen. Skupaj z otroci smo na  prvi jesenski dan  načrtovali trgatev v vrtcu. Ob tem dogodku smo se v skupini pogovarjali in raziskovali grozdje. Ga poskušali, spoznavali različne barve in okuse, njegovo uporabo v prehrani in predelavi. Opazili smo, da imamo v vrtcu trto in okusno grozdje, katerega smo poskušali. Otroci so sami pripovedovali, da so bili na trgatvah in da bi si tudi mi lahko naredili v vrtcu ter tako pobrali grozdje. Sestavili vabila in povabili posebne goste, ki so nam pomagali in obogatili ta dogodek. 

Pred trgatvijo nas je vse navzoče pozdravila ravnateljica Ksenija Žuman in dala besedo županji mag. Olgi Karba, katera nas je pozdravila in nagovorila. Prav tako so otroci spoznali našo Ljutomersko vinsko kraljico, Martino XX., Tino Pregrad. Na našo povabilo so se odzvale predstavnice Društva upokojencev Ljutomera, ki so nam prišle pomagat in se medgeneracijsko povezovat. Skupaj s skupino Junaki, s katerimi se združujemo po mehurčkih smo si nadeli predpasnike, vzeli svoje kanglice, brente in se lotili pobiranja grozdja. Pobrano grozdje smo stiskali v “preši”oz. stiskalnici. Pri čemer nam je pomagal naš pridni hišnik Bernard Makovec, ki se na vse spozna. Ob zvokih frajtonarce, na katero je igral Tadej Murkovič, je bilo trganje prijetneje. Kuharice so nas okrepčale z odličnimi prleškimi postržjačami in kvasenicami, brez katerih v naših koncih na trgatvi ni. Sok, ki smo ga iztisnili pa so nam pripravile kuharice in ga razdelile še med ostale otroke v vrtcu.

Ta dan smo se medgeneracijsko povezovali, si pomagali in se eden od drugega nekaj novega naučili. Veseli, da smo lahko predstavili en delček naše kulturne dediščine in predelave sadja, ki ga bodo otroci ponesli v svoje domove.

Zapisala: Antonija Podnar, vrtec Ljutomer

 

Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji