Ponovna uporaba oblačil

Avtor prispevka : Mateja Oberstar ([email protected]), objavljeno 28.12.2021 21:49:28
KATEGORIJA:
Ravnanje z odpadki
KLJUČNE BESEDE:
Ravnanje z odpadki
POVZETEK:

V letošnjem šolskem letu smo se na OŠ Fara vključili v projekt »Ne zavrzi oblek, ohrani planet!«, v okviru katerega smo učence želeli ozaveščati o pomenu ponovne uporabe oblačil in tudi drugih izdelkov.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Ob prehodu med letnimi časi vsak od nas pospravlja svoje omare z oblačili in takrat naleti na dilemo kam z oblačili, ki so nam premajhna ali jih iz kakšnih drugih razlogov ne želimo več nositi, so pa čista, cela in uporabna. Vsi nekako vemo, da jih lahko odnesemo v katero od dobrodelnih ustanov, vendar se ljudje velikokrat, zaradi različnih vzrokov, ne poslužujejo te možnosti. Na našem podeželju in v okoliških manjših mestih tudi ni prosto dostopnih zabojnikov za rabljena oblačila, zato smo se na šoli odločili, da vzpostavimo sodelovanje z na novo odprtim Centrom za ponovno uporabo Podstrešnica v Kočevju in pomagamo našemu okolju in družinam naših otrok pri ustreznem ravnanju z odsluženim tekstilom.

V letošnjem šolskem letu smo se tako na OŠ Fara v Kostelu vključili v projekt »Ne zavrzi oblek, ohrani planet!«, s katerim smo želeli ozaveščati o pomenu ponovne uporabe oblačil in tudi drugih izdelkov. V mesecu maju so si učenci v okviru oddelčnih skupnosti najprej ogledali videoposnetke iz zgoščenke Ločujmo odpadke: Slopak d.o.o in prebrali knjigo Inskipp, C. (2006). Odpadki in recikliranje. Ljubljana: Grlica. Sledil je pogovor o pomenu ponovne uporabe oblačil, igrač, naprav, itd., odlaganju in recikliranju odpadkov. Učenci so ugotovili, da je ponovna uporaba zabavna in koristna, prišli so tudi do ideje, da bi izvedli bazar, kjer bi si starejši in mlajši učenci izmenjali rabljena oblačila in igrače. Zaradi epidemioloških ukrepov v letošnjem šolskem letu tega nismo izvedli, če bodo razmere omogočale, se bomo dejavnosti lotili v naslednjem šolskem letu. Od 17. 5. 2021 do 28. 5. 2021 smo v sodelovanju z Komunalo Kočevje in Centrom za ponovno uporabo Podstrešnica izvedli zbiralno akcijo rabljenih oblačil. Zbrali smo znatno količino tekstila za ponovno uporabo, nekaj pa ga je bilo tudi za reciklažo. 7. 6.2021 smo oblačila primerna za ponovno uporabo oddali v Podstrešnico, kjer so oblačila ponovno pregledali in vključili v prodajo.

Projekt smo uspešno izvedli, učenci so razmišljali o ponovni uporabi in izmenjavi različnih izdelkov, učenci, starši in učitelji smo z zadovoljstvom prinesli odslužena oblačila, saj verjamemo, da bodo nekomu prišla prav, hkrati pa smo prispevali tudi k zmanjšanju količine odpadkov v našem okolju.

Ker se podoben problem kot z oblačili pojavlja tudi pri knjigah, ki nikakor niso za v star papir, težko pa jih je podariti neki ustanovi, ki bo z njimi ustrezno ravnala, saj v naši širši okolici ni nobenega antikvariata, ki bi se s tem ukvarjal, načrtujemo za naslednje šolsko leto aktivnosti tudi v tej smeri.

OŠ Fara

Mateja Oberstar

 

 

 

 

Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji