Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma
Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija
Kot že naziv naše šole pove, smo šola, ki je tesno povezana s
pridelavo hrane. Torej je naša osnovna prioriteta priučiti dijake spoštljivega
odnosa do hrane. Hrana je na eni strani vrednota ter za bodoče pridelovalce
hrane vir preživetja. Zato smo dejavnost tudi poimenovali Hrana - "naš vsakdanji kruh".
Kako opozoriti na problematiko zavržene hrane smo se lotili na
različne načine. V delo so bili bolj vpeti dijaki živilstva (programa mesar in
slaščičar) ter dijaki nižjega poklicnega izobraževanja. Pričeli smo jeseni, ko
smo v tednu od 12.–16. 10. 2020 (pred svetovnim dnevom hrane) opravili meritve
zavržene hrane. Dijaki so merili
težo zavržene hrane s tehtanjem. Potem se je to število razdelilo na število
oseb, ki so jedle. Jedilnika tisti teden nismo nič prilagajali, zato da smo
lahko ocenili realno stanje. Težavo nam je pri merjenju zavržene hrane
predstavljalo to, kaj je zavržena hrana (ali se odštejejo kosti, voda pri
mineštrah …). Tako, da smo pogrešali navodila, kako se obračunava količina v
takšnih primerih.
Naše
delo v šoli je bilo nato prekinjeno zaradi COVID-a. So se pa dijaki teh
programov na daljavo udeležili predavanja ge. Urške Fartelj o recikliranju
ostankov hrane. Delo je bilo tudi po mesecu marcu okrnjeno, saj so bili dijaki
na šoli prisotni samo vsak drugi teden. Tako smo v
ponedeljek, 19. 4. 2021 (pred slovenskim dnem brez zavržene hrane), ponovili
dejavnost tehtanja zavržene hrane. Tokrat smo načrtno izdelali jedilnik, ki je
bil po željah dijakov z ciljem, da zmanjšamo količino zavržene hrane.
Dijaki prvega letnika programa pomočnik v biotehniki in oskrbi so
po skupinah izdelali plakat, s katerim smo v šolski jedilnici opozorili tudi
ostale dijake. Tako je imela ena skupina nalogo, da je poiskala recepte, s
katerimi se lahko porabi ostanke hrane, druga je iskala podatke o količini
zavržene hrane v Sloveniji ter tretja različne načine kako izkazati večje
spoštovanje do hrane (da namesto mesa vstavijo fotografije prikupnih živalic).
Količina
zavržene hrane se je po izračunih zmanjšala za približno 5%. Treba pa je
dodati, da smo že prej imeli zelo majhne količine zavržene hrane ter da smo
tokrat merili samo polovico dijakov, saj so imeli ostali izobraževanje od doma.
Najučinkovitejše so se izkazale
sledeče dejavnosti:
-
plakat o pomenu
hrane pri začetku vrste, ko dijaki čakajo na hrano,
-
da dijaki sami
povedo kuharicam, če naj dajo manjšo porcijo,
-
da so dijaki
videli številke, koliko povprečno na osebo zavržemo hrane na šoli,
-
da so dijaki
sodelovali pri oblikovanju jedilnika.
Za naslednje šolsko leto načrtujemo ponovno takšne aktivnosti, še
bolj bomo vključili vsebine možnih reciklaž hrane.