Barvanje pirhov

Avtor prispevka : Andreja Trobec (andreja.trobec@gmail.com), objavljeno 07.06.2021 21:22:05
KATEGORIJA:
Hrana
KLJUČNE BESEDE:
Hrana, Zdravje in dobro počutje, Ohranjanje našega sveta, Delavnica, Osnovna šola, Dobra praksa, Rastline, Trajnostni razvoj, Ustvarjanje, Vzgoja
POVZETEK:

Tradicija barvanja pirhov sega že zelo daleč nazaj. Na primorskem se ohranja kulturno izročilo velikonočnega barvanja pirhov z naravnimi čebulnimi barvami. Z učenci smo v času izobraževanja na daljavo izvedli naravoslovni dan spoznavanja velikonočnih jedi. Učenci so sami pobarvali pirhe.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Tradicija barvanja pirhov sega že zelo daleč nazaj. Na primorskem se ohranja kulturno izročilo velikonočnega barvanja pirhov z naravnimi čebulnimi barvami. Z učenci smo v času izobraževanja na daljavo izvedli naravoslovni dan spoznavanja velikonočnih jedi. Delo je potekalo v sodelovanju s starši in starimi starši. Ob aktivnostih priprave velikonočnih jedi so učenci spoznavali kulturno dediščino svojih prednikov, ki pogosto tone v pozabo in se izgublja ter tako dali prednost naravi pred izumetničenim potrošništvom.

Učenci so prejeli v svoji spletni učilnici natančna navodila za pripravo te jedi.

Moja nona me je naučila barvati pirhe tako, da si pripraviš:

- domača kokošja jajca (starejša od enega tedna),

- olupke čebule (rdeče, rjave),

- najlonske hlačne nogavice narezane na pravokotnike,

- sukanec,

- škarje,

- zelenje (listi in cvetovi raznolikih rastlin),

- košček slanine ali olje.

Postopek dela:

1.  V lonec stresi čebulne olupke in jih prej namoči v vodi nekaj časa.

2. Jajca operi v mlačni vodi.

3. Nanj položi mokro rastlino (cvet regrata ali marjetice, liste deteljice ipd).

4. Jajce ovij z narezanim kosem najlonke in vse dobro zaveži s sukancem. Pazi, da je zavezano čim bolj tesno. 

5. Položi jih v posodo s čebulnimi olupki in jih razporedi, da se ne med seboj dotikajo.

6. Kuhaj jih na zmernem ognju 30 minut.

7. Po kuhanju jih previdno vzemi iz posode in odvij.

8. Pirhe namaži s koščkom slanine ali oljem, da se bodo svetili.

Dobljene fotografije v obliki povratne informacije so priča, da so učenci pri pripravi pirhov uživali.

Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji