Mlekastičen teden v Vrtcu Gorje

Avtor prispevka : Klavdija Iveljić ([email protected]), objavljeno 10.06.2021 16:52:22
KATEGORIJA:
Ekošole poročajo
KLJUČNE BESEDE:
Hrana, Vrtec, Gibanje, Lokalna pridelava, Projektno delo, Živali
POVZETEK:

Strokovne delavke vrtca Gorje smo se odločile, da ne bomo praznovali samo 1. junija svetovni dan mleka, ampak mu bomo posvetili celoten teden, od 31. maja do 4. junija.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Kot eko koordinatorica našega vrtca sem predlagala, da bi svetovni dan mleka, ki je 1. junija, obeležili z dejavnostmi, ki bi potekale od 31.5. do 4.6.2021. Sodelavke so predlog sprejele. Poimenovala sem ga kar Mlekastičen teden. Pri dogovarjanju o projektu, smo vodstvu predlagali, da bi vključili tudi kuharje in tako je vodja prehrane pripravila tedenski jedilnik, katerega rdeča nit je bilo mleko in mlečni izdelki.

O mlekastičnem tednu smo seznanili starše z manjšim plakatom pred vstopom v vrtec (priponka mlekastičen plakat), tako da smo zapisali, katere vse dejavnosti bodo potekale znotraj posameznih skupin.

Vsaka skupina je imela proste roke pri načrtovanju dejavnosti. Vzgojiteljice so vzpostavile tudi stik z bližnjimi kmetijami, ki smo jih nato tudi obiskali.

Izkoristili smo naravne danosti in lepote našega kraja ter obiskali bližnje pašnike, kjer smo si lahko ogledali krave, koze in ovce. Otroci skupine Miške so se odpravili tudi do Vrta okusov, kjer nas vedno zelo prijazno pričakajo in čutimo, da smo dobrodošli.

Lepo so nas sprejeli tudi na bližnjih kmetijah; čudovito je bilo opazovati otroke in njihov odnos do živali.

Naši najmlajši, otroci skupine Slončki, so prebirali knjigo o kravici Katki, izdelali svojo kravico iz odpadnih škatel in sodelovali pri pripravi palačink.

Tudi otroci skupine Miške so izdelali kravico iz odpadnih škatel, se igrali, da jo molzejo, pogledali risanko o kravici Katki in se skozi zgodbico Svetlane Makarovič: Kaj lahko mleko postane, pogovarjali o tem, kaj vse dobimo iz mleka, sestavljali so sestavljanke iz živali, ki nam dajejo mleko, gledali, kako se stepe sladka smetana in jo okušali skupaj z malinami, v petek pa so izdelovali sirčke iz plastelina.

Otroci skupine Čebele so krave odšli pogledat tudi na pašnik, na svojih daljših sprehodih pa so opazovali ovce in koze. Izdelali so tudi lasten drobnjakov namaz.

Zakaj nam krava daje mleko, so skozi zgodbico spoznavali otroci skupine Mucki, izdelali plakat Mleko in mlečni izdelki, pripravili domače maslo, sladoled in sadni mlečni napitek.

Pri molži krave, na prav poseben način, so z veseljem sodelovali otroci skupine Medvedki, ki so si ogledali tudi eksperiment o mavričnem mleku ter iz tetrapakov mleka, ki so jih prinesli v vrtec, izdelali tudi čudovite izdelke, okrasne vaze in živalce.

Otroci skupine Veverice so bili predvsem gurmani in okušali različne vrste mleka, to je ovčje, kozje in kravje. Mleko so pa tudi kisali in ga prav tako okušali. Verjamemo, da so njihove brbončice uživale.

Tudi otroci skupine Pikapolonice bodo sodelovali v aktivnostih, ampak v naslednjem tednu, saj so ta teden uspešno opravili izpit rolanja. Obiskali bodo kmetijo, pripravili in okušali sadne mlečne napitke ter pripravili tudi skutin namaz z začimbami.

Projekt nam je zelo dobro uspel, zato razmišljamo, da bi z njim nadaljevali tudi v prihodnjem šolskem letu. 

Ključno je bilo sodelovanje s sokrajani, starši, dedki in babicami. Ugotovili smo, da se dejavnosti velikokrat izvajajo, a jih ne zabeležimo, o njih premalo poročamo. Ravno iz tega razloga smo preko plakata o mlekastičnem tednu obvestili starše. Po končanem projektu, so vse izvajalke eko koordinatorici poslale fotografije, ki smo jih nalepili na plakat in ga obesili v vetrolov vrtca, ki je namenjen eko dejavnostim. Starši so si lahko tako ogledali utrinke vseh skupin vrtca, seveda pa je vsaka vzgojiteljica fotografije poslala tudi staršem posamezne skupine.

Napisala sem tudi članek za krajevni časopis Gorjanc in z veseljem čakamo njegovo objavo. Tako bomo zaokrožili naš projekt, ki je torej potekal v obliki kroga: od prvotnega predloga, ideje ekokoordinatoice, potrditve sodelovanja s strani vseh skupin vrtca, načrtovanja aktivnosti, seznanitve staršev, izvedbe, do poročanja v obliki fotografij in ponovne seznanitve staršev s plakatom v vetrolovu in člankom v krajevnem časopisu. V članku smo se vsem zunanjim izvajalcem tudi najlepše zahvalili.


Priloge

# Ime datoteke
1 mlekastičen plakat.docx

Komentarji