Škratkova dežela

Avtor prispevka : Mateja Jakoš Vasle (jakos.vasle@gmail.com), objavljeno 14.02.2023 15:46:54
KATEGORIJA:
Ekošole poročajo
KLJUČNE BESEDE:
Okolica šole
POVZETEK:

Osnovni namen projekta je ozaveščanje učencev o vplivu na zdravje in skrb za okolje, samooskrba. Ugotavljamo, da lahko že zelo mladi ljudje skrbijo za živo bitje in ga ustrezno negujejo.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Problem in razlog za izvedbo: 

Z učenci smo v okviru pouka SPO (rast in razvoj) prišli na idejo, da bi izdelali majhen vrtiček v naši visoki gredi v bližini šole. Najprej smo izdelali delo po skupinah, kjer so izdelovali skice in načrte za posamezne dele vrtička (obenem smo spoznavali manjšalnice- SLJ):

-klopice

-vodnjaček

-hišica

-lopica

-potke

-orodje

-ograjice

Spoznavali smo rastline (zelišča, začimbe, dišavnice, zdravilna zelišča in druge) in sestavljali opise rastlin. Rastline smo prinesli tudi v šolo in jih nekaj časa negovali v razredu.

Spoznavali smo dobre in slabe rastlinske sosede in tako prišli na novo idejo, da lahko sodelujemo tudi s sosednjo šolo in smo Dobri sosedje. :) Učence s posebnimi potrebami smo povabili k ogledu izdelanega vrtička in jih z uganko spodbudili, da so ugotavljali, kaj vse je v visoki gredi in čigav dom je to. Nato smo pripravili še glasbeno točko in se učili igrati škratkovo pesem na Orffova glasbila. Orkestrsko izvedbo 3.c smo tudi posneli. Ko bo učiteljica filmček zmontirala, ga bomo podelili z učencio sosednje šole. Navkljub epidemiološki situaciji sodelujemo, četudi na daljavo. Bližino je potrebno le čutiti, pa nam zagotovo uspe!


Ob pomoči skic, aktivnega sodelovanja in strpnosti smo nekega lepega dopoldneva zasadili visoko gredo. Določili smo tudi vrtnarsko službo, ki bo redno skrbela za vrt in ga negovala- ta služba se bo tedensko menjala.

Privzgajanje samooskrbe in čuta do živih bitij je potrebno negovati.

Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji