Hrana ni za tjavendan

Avtor prispevka : Nada Sevšek, objavljeno 04.02.2019 21:10:30
KATEGORIJA:
Hrana
KLJUČNE BESEDE:
Hrana, Osnovna šola
POVZETEK:

Naš temeljni cilj je bil zmanjšati količino zavržene hrane (čeprav je ne zavržemo veliko, želimo, da bi je bilo še manj), hkrati pa pri učencih privzgajati pravilen in spoštljiv odnos do hrane. Merili smo ostanke hrane in jih beležili na merilni list, koliko česa je ostalo.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Ustanova: OŠ Ljudski vrt Ptuj, Podružnica Grajena

Naš temeljni cilj je bil zmanjšati količino zavržene hrane (čeprav je ne zavržemo veliko, želimo, da bi je bilo še manj),  hkrati pa pri učencih privzgajati pravilen in spoštljiv odnos do hrane.

4 tedne (od 15. 1. do 9. 2. 2018) smo merili ostanke hrane v treh razredih (v 2., 3. in 5. razredu). Učenci 2. in 5. razreda so letos sodelovali v teh aktivnostih prvič, medtem ko so tretješolci bili vključeni že lani. Vsak razred je za vsak teden dobil merilni list, kamor so reditelji vpisovali  kaj je bilo za malico in koliko česa je ostalo. Z ustrezno barvo so pobarvali smeška. Primer popisnega lista je priložen kot fotografija.
Marca smo narisali grafe in ugotovitve posredovali vsem učencem na sestanku ekoskupnosti. Plakat je bil vse do konca  aprila na šolskem hodniku.
Tudi letos smo izpeljali dva DNEVA BREZ OSTANKOV. Tako so se učenci v vseh devetih razredih odločali in izbirali jedilnik za ta poseben dan. Na sestanku ekoskupnosti učencev smo pregledali predloge in se uskladili glede izbire končnega jedilnika. Lani učenci niso imeli nobenega pogoja pri izbiri jedilnikov, letos pa so morali dati predloge za zdravo prehrano. Zato smo 7. 2. in 29. 3. imeli DAN BREZ OSTANKOV = DAN ZDRAVE PREHRANE. Za prvi dan so učenci izbrali štručke z ribjim namazom in nesladkan čaj za malico ter polnozrnate špagete z omako, rdečo peso in jabolčno pito za kosilo. Za drugi dan pa so izbrali polnozrnate makarone s piščančjim mesom, zeljnato solato in nesladkan čaj za malico ter špinačo s pire krompirjem in govedino ter ananasom za kosilo.
V torek, 3. 4. 2018, je potekala predstavitev programa SVIT, saj učence želimo opozoriti kako pomembna je zdrava prehrana za naše zdravje. Predstavitev je odlično vodila študentka medicine Marija Jeler. Pridružil se ji je domačin, Svitov ambasador,  Milan Slavinec, ki je imel operacijo raka na debelem črevesu pred dvajsetimi leti. Popoldne ga je zamenjala ambasadorka Zlatka Strmšek. Skupine učencev so ves dopoldan obiskovale predstavitev, popoldan pa je bil namenjen krajanom in staršem. Marija je pohvalila naše učence in njihovo zanimanje za to tematiko.  Veseli  nas, da so si predstavitev z zanimanjem ogledali starši, ki so prihajali po svoje otroke v podaljšano bivanje. Otroci so peljali svoje starše na ogled in tako posredno vplivali na zavedanje vseh o pomembnosti zdrave prehrane in skrbi za zdravje.
17. 11. 2017 – Z dejavnostmi, ki smo jih izvedli po zajtrku, smo želeli vzpodbuditi učence k razmisleku o zdravi prehrani in zdravem življenjskem slogu nasploh. Kakovostna prehrana in aktivna telesna dejavnost sta namreč ključnega pomena pri ohranjanju telesnega in duševnega zdravja.
Šestošolci so pod vodstvom razredničarke Petre Uvera Hočevar spregovorili o hrani rastlinskega izvora in pripravili vegansko stojnico, na kateri so lahko učenci poskusili različna semena in oreščke, sadje, rastlinske napitke, kokosove kroglice in slano pecivo s semeni ter si ogledali nekaj izdelkov, ki jih lahko najdemo na tržišču. Sedmošolci so pod budnim očesom učiteljic Jelice Primožič in Mihaele Kukovec pekli zdrave palačinke, ki so jih ponudili z domačo marmelado in domačim lešnikovim namazom. Izdelali so tudi zanimive plakate. Osmošolci in devetošolci so pod vodstvom razredničark Blanke Kojc in Vesne Hazdovac pripravljali sadno-zelenjavne smutije ter različne namaze. Vsi učenci so se zelo potrudili pri postrežbi, saj so izdelali čudovite pogrinjke in hrano ustrezno dekorirali. Delo na predmetni stopnji je koordinirala in spremljala učiteljica Milka Koser.
Po delavnicah smo na šoli gostili še člane Boks kluba Ring Ptuj. V intervjuju so mladi boksarji spregovorili o značilnostih boksa in prehrani športnika, v praktičnem delu pa prikazali nekaj osnovnih potez te kontaktne igre.
Učenci prve triade pa so delali sadna nabodala, sadni toust in kuhali polento. Pripravili so si tudi sadne napitke.
V četrtek, 19. 4. 2018, so vsi učenci šole imeli tehniški dan. Manjši so ustvarjali iz odpadnih materialov, učenci od 5. do 9. razreda pa so pripravljali različne namaze, pekli kruh in različna peciva iz lokalno pridelanih živil. Pripravili so tudi razstavo zelišč. Povezali smo se z Aktivom kmečkih žena Grajena, ki so učence poučile o doma pripravljeni domači hrani in skupaj z njimi pekle različna peciva in pripravljale namaze.
V petek, 20. 4. 2018, smo obeleževali dan šole in 15 let delovanja v projektu Ekošole. Ker pa je naš letošnji temeljni projekt prav Hrana ni za tjavendan, smo vsem aktivnostim dali svoje ime - JEM DRUGAČE, JEM DOMAČE. Dan smo pričeli ob 15.00 s pohodom treh generacij. Pohoda se je udeležilo zelo veliko staršev, bratcev in sestric, pa tudi dedkov in babic. Najmlajša udeleženka pohoda je imela 3 leta, najstarejša pa 71 let. Po pohodu smo imeli kulturno prireditev, po njej pa ogled razstave ter pokušino hrane, ki smo jo prejšnji dan pripravili. Starši in udeleženci so bili z videnim zelo zadovoljni. Domov so odšli s polnimi želodčki in  radostjo v srcih. S seboj pa so odnesli sadike paradižnika, paprike in sončnic, ki so jih sejali in pikirali pridni prstki njihovih otrok.
Projekt smo vključili v vse razrede, saj smo izvedli naravoslovni in tehniški dan na to temo, pa tudi dan šole (kulturni dan) je bil skladen s temo.
Ugotovili smo, da pravzaprav zavržemo zelo malo hrane. V štirih tednih smo imeli le dvakrat pobarvane obrazke z rdečo barvo, in to takrat, ko je bila za malico gobova juha. Najboljši jedci so bili učenci drugega razreda, ki so velikokrat pojedli prav vse.
Pri kosilu (teh je dnevno okrog 110)smo še boljši jedci. Pri kosilu ostane zelo malo hrane (cca 2 litra na dan) in to največ solate, a smo tudi tukaj naredili napredek, saj učenci, ki solate ne marajo dobijo polovico ali tretjino običajne količine in to potem morajo pojesti. Ves teden ostane cca 20 litrov hrane, kar je res zelo, zelo malo.

Uvedli smo prakso, da se ostanki kruha, peciva, sadja..kar pač ostane od kosila odnese v oddelke podaljšanega bivanja, kjer imajo učenci vse to ves čas na voljo. Tako do konca podaljšanega bivanja (do 16.05) učenci vse pojedo.
Dneva brez ostankov sta res opravičila svoje ime. Pri prvem dnevu smo imeli malo smole, saj je zapadlo veliko snega, učenci zjutraj niso imeli avtobusa in jih je kar nekaj manjkalo, zato so njihove štručke ostale. A teh ostankov nismo šteli kot odpadek, saj učencev zaradi »višje sile« ni bilo v šolo.  Ker so si učenci jedilnik  sami izbrali, smo pričakovali zelo malo ostankov, a smo kljub temu bili pozitivno presenečeni.
Učenci so predstavitev vzeli zelo resno, so tiho poslušali, niso se smejali, niti norčevali.
Najlepše je bilo popoldne gledati manjše otroke, ki so svoje starše peljali na ogled črevesa. Pri tem so bili zelo vztrajni in niso upoštevali različnih izgovorov svojih staršev.
Ugotovili smo, da učenci zelo radi sami pripravljajo hrano, da se pri dekoriranju zelo potrudijo in kar je najpomembneje, da tisto kar pripravijo z veseljem tudi pojedo.

O naših aktivnostih smo ves čas obveščali starše preko ŠOLSKIH NOVIČK, ki izhajajo vsak mesec. Šolsko glasilo UTRINKI, ki izide ob dnevu šole, je prav tako bilo v znamenju te teme. Širšo javnost smo obveščali preko šolske spletne strani. O naših aktivnostih je poročal  tudi Štajerski tednik. Ta se je še bolj razpisal o našem delu po obvestilu, da smo med nagrajenci (2. mesto v kategoriji vrtci in prva triada), oz. med najboljšimi v državi.
morda bomo naslednje leto ponovno nenapovedano večkrat merili ostanke malic pri vseh razredih. Načrtujemo, da bo vsak razred izbral jedilnik za en dan ZDRAVE PREHRANE, oz. DNEVA BREZ OSTANKOV. To v praksi pomeni en tak dan na mesec, saj imamo devet razredov, oz. devet oddelkov. Tako noben razred ne bo »prikrajšan« za svoj predlog.

Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji