RECIKLIRAJ OBLAČILA, BODI EKO FRAJER!

Avtor prispevka : Laura Fekonja (mai.sonce@gmail.com), objavljeno 14.02.2023 15:38:48
KATEGORIJA:
Ekošole poročajo
KLJUČNE BESEDE:
Ravnanje z odpadki, Dobra praksa, Recikliranje, Ustvarjalnost
POVZETEK:

Otroci vrtca so razmišljali o odsluženih oblačilih ter kako ohraniti naš planet. Povedo, da mame podarjajo rabljena oblačila, da jih popravijo, zašijejo. Odslužena oblačila smo uporabili v zabavne, uporabne in ustvarjalne namene.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Tako smo v mesecu marcu izvedli obogatitveni dan v mehurčkih, z razmišljanjem o odsluženih oblačilih - NE ZAVRZI OBLEK OHRANI PLANET!

V ta namen smo z otroki naredili plakat zmanjšaj – ponovno uporabi – recikliraj oblačila. Preko pogovora o recikliranju in ogleda filma o našem planetu, smo spoznali korake odgovornega ravnanja z rabljenimi in odsluženimi oblačili. Otroci povedo, da mame podarjajo rabljena oblačila in jih tudi popravijo, zašijejo. Vsi smo bili mnenja, da oblačila ne smejo pristati v odlagališčih za odpadke. Izdelali smo letak -  Recikliraj oblačila, bodi eko frajer! in ga poslali preko e-Asistenta staršem. Ter tako ponudili možnost odgovornega delovanja v lokalni skupnosti.  Odločili smo se za predelavo odsluženih oblačil v uporabne in ustvarjalne namene. Tako smo rezali kose odsluženih oblačil, šivali in si izdelali kape, rute, trakove, mini torbice ter punčke iz cunj. Rezali manjše kose tekstila in likovno nadaljevali vzorce. Naredili smo si ročne lutke in mošnjičke ter jih polnili s sivko. Otroci so ustvarjali iz kosov odsluženih oblačil, urili ročne spretnosti, razvijali domišljijo in uživali. Najmlajši so imeli modno revijo iz rabljenih rut, pokrival, oblačil. Suvereno so se sprehodili po modni pisti in ponosno pozirali. Izvedli smo FAM (fit aktivno metodo) OBLECI ME, kjer otroci so po navodilu vzgojiteljice med izklicevanjem oblačil, barv in dodatkov oblačili stol. Bilo je obilo smeha. Preko gibanja so urili besedišče, barve in razvijali orientacijo v prostoru, koordinacijo ter vztrajnost.

Ker smo del narave in usmerjeni k ohranjanju planeta smo kritično razmišljali in razvijali temeljne vrednote. Pripravili smo si poučne in zabavne dejavnosti. Ozaveščali smo lokalno skupnost in razvijali odgovoren odnos do narave.

 

 

  

Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji