Od malice do malice

Avtor prispevka : Marija Burić Hawlina, Špela Mušič, objavljeno 04.02.2019 21:11:45
KATEGORIJA:
Hrana
KLJUČNE BESEDE:
Hrana, Osnovna šola, Dobra praksa
POVZETEK:

Namen in cilj našega projekta sta bila ta, da skupaj z učenci iz ostankov hrane, ki ostajajo pri šolskih obrokih, tokrat natančneje iz ostankov ekološke in lokalne hrane Tradicionalnega slovenskega zajtrka, izdelamo in predstavimo zdrav šolski prigrizek.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Ustanova: OŠ Zadobrova

Projekt se je začel izvajati z dnem, ko se je tudi na OŠ Zadobrova izvajal vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Že pred izvedbo samega zajtrka, sva izvajalki projekta učiteljice in učitelje poprosili, da naj zajtrk med učence delijo v taki obliki, da bo ob morebitnem presežku hrane namenjene zajtrku, le-to moč uporabiti tudi v našem projektu. Tako smo že v okviru tega dne, poskrbeli za glavne sestavine našega prigrizka: domače slovensko maslo, med in orehi. Jabolka in ostalo sveže sadje pa smo preko šolskega leta zbirali v okviru popoldanske malice in ga tudi sproti posušili v šolskem sušilniku sadja. V tednu pred EKO dnevom, ki smo ga obeležili tudi na OŠ Zadobrova, smo z učenci v učilnici za gospodinjstvo začeli pripravljati reciklirane prigrizke, ki smo jih napekli za vse udeležence šolskega eko dneva. V samem projektu, ki sva ga izvajali dve učiteljici je posredno in neposredno sodelovalo 220 učencev, predvsem iz prve in druge triade.

Namen in cilj našega projekta sta bila ta, da skupaj z učenci iz ostankov hrane, ki ostajajo pri šolskih obrokih, tokrat natančneje iz ostankov ekološke in lokalne hrane Tradicionalnega slovenskega zajtrka, izdelamo in predstavimo zdrav šolski prigrizek, ki bo našel mesto v vsaki, tako učenčevi kot učiteljevi, šolski torbi na OŠ Zadobrova.
Projekt se je povezoval predvsem s predmetom gospodinjstva in urami PB, v okviru katerega so učenci pripravljali sestavine, ki smo jih potrebovali za izdelavo našega prigrizka (sušenje jabolk, hrušk, pomaranč itd.).
Predvsem naju veseli to, da sva lahko širokemu krogu učencev in širši javnosti v okviru sejma Altermed ter EKO dneva na OŠ Zadobrova, predstavili zdravo alternativo prigrizka, ki lahko nadomesti vse tiste nezdrave sopotnike športnih, naravoslovnih dni v šolskem koledarju. Učencem smo na praktičen način pokazali, kako si lahko tudi sami izdelajo sladek a ob enem zdrav prigrizek iz recikliranih ostankov hrane.
Večjih ovir pri izvajanju samega projekta na srečo ni bilo. Nekaj težav smo imeli predvsem pri izdelavi embalaže, ki bi bila primerna za naš prigrizek in obenem ekološko sprejemljiva, saj se kot EKO šola trudimo biti »zeleni« tudi v tem pogledu.
Naš projekt smo šolski in širši javnosti predstavili na dveh dogodkih, in sicer na tradicionalnem sejmu Altermed v Celju ter na šolskem EKO dnevu, ki je bil namenjen tudi širšim prebivalcem šolske okolice.

V prihodnjem šolskem letu s projektom želimo nadaljevati tudi v prihodnjem šolskem letu. Nadgraditi ga želimo v tej smeri, da bi z učenci naš šolski recikliran prigrizek namensko pripravili v tako številčni obliki, da bi ga za določen športni dan v okviru zdrave malice dobil prav vsak udeleženec le-tega dne.

Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji