Odpadkom dajemo novo življenje

Avtor prispevka : metka boncelj ([email protected]), objavljeno 06.04.2021 11:07:51
KATEGORIJA:
Ekošole poročajo
KLJUČNE BESEDE:
Ravnanje z odpadki, Ohranjanje našega sveta, Vrtec, Ozaveščanje, Recikliranje, Ustvarjalnost
POVZETEK:

Zbiranje in ustvarjanje otrok in odraslih z odpadno embalažo.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

CILJI :  

  • otroci, pa tudi odrasli skozi lastno aktivnost v projektu spoznavajo pomen ločenega zbiranja odpadkov, ki nastajajo vsakodnevno in ponovna uporaba le teh- 

 

 

V okviru projekta Eko šole, smo otroci in vzgojiteljici delovali v projektu : Odpadkom dajemo novo življenje. 

Zdelo se mi je, da bodo tri do pet letni otroci najbolje razumeli problem preštevilnih odpadkov, če jih opazujemo in zbiramo kar v vrtcu, Torej smo v prvi fazi le zbirali in očistili predmete iz naslova odpadkov in jih razvrščali, ob tem pa povsem spontano iskali možnosti za ponovno uporabo. 

Denimo, ko je zapadel prvi sneg po ponovni vrnitvi v vrtec, smo na mlečne plastenke izdelali snežake, iz odsluženih plastenk za čistila, pa so nastajale ptičje hišice in krmilnice. Naslednja prazna posoda, je s servetno tehniko, nekaj dekoracije in izrezi, dobila podobo hišice za punčke, pa še mačke, ki je nadvse zabavna tule ne smemo pozabiti. 

 

Sledile so pločevinke, takšne in drugačne, ki jim ni in ni bilo konca. Oblikovali smo različne lončke za svinčnike in rože, jih ovijali z odpadki volne, pa možici za podiranje, pa….. 

 Seveda pa smo kmalu našli povsem praktične rešitve tudi v smislu didaktičnih sredstev. Izdelali smo igračo za razvijanje motoričnih spretnosti in pincetni prijem na starem tulcu, v stare pokrovčke od kozarcev smo naredili igro spomin, na pokrov vedra pa igro Križci in krogci. Pa seveda še celo zbirko bolj ali manj glasnih instrumentov. 

 

In izdelki so se zbirali in nabirali, ter logična odločitev vseh nas je bila, da svojo ustvarjalnost postavimo na ogled v obliki razstave. Otroci so svoje izdelke predstavili staršem in prijateljem v naši enoti, po zaključku pa so vse izdelano odnesli domov. 

Če že nismo zmanjšali količine odpadkov, kar je današnji generaciji res misija nemogoče, pa smo jim vsaj skušali približati možnost ponovne, ustvarjalne uporabe. 

 

 

Jana Teran in Bernarda Zabret 

 

 

 

 

Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji