Letošnji, že 10. tradicionalni slovenski zajtrk s sloganom »Zajtrk z medom – super dan«, je zaradi posebnih razmer potekal drugače kot v preteklih letih.
Na dan slovenske hrane, ki ga obeležujemo vsak tretji petek v novembru, so si
učenci sami ali s pomočjo družinskih članov pripravili zajtrk, sestavljen iz tradicionalnih
slovenskih živil: kruha, masla, medu, mleka in jabolka. Po zajtrku so spoznali
kranjsko sivko, pomen čebel in opraševanja ter vlogo medu v naši prehrani.
Izvedeli so, zakaj je pomembno redno zajtrkovati ter uživati zdravo, raznovrstno
in lokalno pridelano hrano. Pozabili pa niso niti na gibanje, saj so nekaj
minut namenili vadbi na svežem zraku.
Po
uvodnem delu so se učenci lotili peke kruha. Že nekaj dni prej so si skrbno
pripravili potrebne sestavine in pripomočke. Nekateri so se preizkusili celo v
mletju pšenice v žrmljah in presejevanju moke. Drugi so za peko kruha izkoristili
krušne peči. Mlajšim učencem so pri peki kruha pomagali odrasli. Učenci so raziskovali
tudi o čebelah, medonosnih rastlinah in vrstah medu ter ustvarili zanimive likovne izdelke.
Ob koncu dneva so učenci strnili svoje vtise. Povedali so, da so uživali ter da so
spekli odličen in okusen kruh.