Ekskurzija v svet energije v Krškem in Zagreb

Avtor prispevka : Karmen Koprivec (info@ekosola.si), objavljeno 04.02.2019 22:00:48
KATEGORIJA:
Energija
KLJUČNE BESEDE:
Energija, Srednja šola, Ogled, Ozaveščanje
POVZETEK:

Svet Energije v Krškem – GEN energija nudi več simulatorjev, kjer dijaki/učenci odkrivajo »skrivnosti« energije. V spodnjih prostorih je »eksperimentalnico«, kjer lahko na različnih interaktivnih eksponatih izvajamo eksperimente, povezane z električno energijo, elektrotehniko in magnetizmom.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(5)

Ustanova: SŠ Domžale

Ekskurzijo  v Svet energije v Krško in Zagreb, izpeljemo vsako leto, ponavadi januarja. Namenjena je dijakom drugih letnikov, bodoči tehniki računalništva. Naša želja je, da imamo poln avtobus. Želimo si, da je dijakov za en avtobus, torej 45 dijakov. Dijake spremljalo trije spremljevalci, ki so navadno učitelji fizike ali strokovnih predmetov s področja računalništva.

Svet  Energije v Krškem – GEN energija nudi več simulatorjev, kjer dijaki/učenci odkrivajo »skrivnosti« energije. Vsak Dijak/učenec lahko najde aktivnost, ki ga zanima, ali se  pomeri s sošolcem, kje je kdo boljši, močnejši, varčnejši..
Kaj je za vtičnico?  Kako deluje uparjalnik? Kako do vetrne, sončne, vodna energije? Kako se  energije kombinirajo, za kakšno ceno?
V spodnjih prostorih je  »eksperimentalnico«, kjer lahko na različnih interaktivnih eksponatih izvajamo eksperimente, povezane z električno energijo, elektrotehniko in magnetizmom.
V Tehničnem muzeju v Zagrebu pokažejo poizkuse, ki so pomagali pri vizionarju in znanstveniku Nikoli Tesli.

Elektrika je tema, ki je vključena pri predmetu fizike. Elektrika je tema pri računalniških predmetih. Elektrika je tema pri naravoslovji in pri ekologiji, okoljevarstva. Elektrika je energetski, gospodarski pojem.  Vsi se moramo vprašati. Kje dobiti elektriko, za kakšno okoljsko ceno,  koliko ob zaslužiti. Kaj pa monopol? Ljudje/dijaki morajo poznati težave, alternative, da se bodo v vlogi potrošnika prav odločili

Gen  energije, svet energije ima poizkuse, dogodke, ki si jih ne moremo  videt drugje. Ekipa , ki dijake vodi, je usposobljena, znajo z dijaki. Dijaki zunanje sodelavce drugače sprejemajo, kot učitelje v razredu. Poizkus, dogodek, je opisa, vsak lahko poizkusi in mu razložijo, kaj se dogaja. Saj vemo, kar človek sliši si delno, zapomni, če vidi si zapomni več, največ si zapolni, če naredi. Ker je dogodkov več, vsak lahko  dela, kar ga pritegne. Ker dijake spremljajo razredniki in učitelji strokovnih predmetov,  videlo lahko vključijo v delo v razredu. Za dijake imajo pripravljene tudi delavne liste, da jih bolj motivirajo.

Ekskurzija je dovolj dobro pripravljena, dijaki se jo že vnaprej veselijo, navadno jih ni potrebno posebej »vabiti«. V Zagrebu vedno najdemo še kaj izjemnega: Planetari, Muzej iluzij, tovarna čokolade Kraš, nogometno igrišče..

Včasih nastane problem discipline, koncentracija popusti. Dijaki postanejo glasni, ali pa prehajajo na naslednje dogodke. 
Zgodili se nam je tudi že, da so dijaki doma pozabili osebni dokument in smo jih pustili na meji, to je zmotilo naš časovni plan.
Januar je v Tehničnem muzeju v Zagrebu mrzlo. Običajno ni veliko ljudi, zato smo » glavni« v muzeju navadno zelo prijazni.
Cena je lahko za nekatere dijake oviran,  Svet energije nas sprejme brezplačno. To je pohvalno.

Dijaki si teme vezane na elektriko, lahko izberejo za maturitetno nalogo. Letos so s pomočjo svetlobe določene valovne dolžine pomagali solati, da je hitreje rastla.

Galerija

Priloge

Komentarji