Že drugo leto zapored učenci 4. razreda OŠ Ljudski vrt Ptuj, Podružnica Grajena, pod mentorstvom razredničarke Romane Pukšič, trikrat v šolskem letu pripravijo kosilo za učence šole.
Pričeli smo v šolskem letu 2018/19,
ko smo sodelovali v projektu Kuhna pa to. Namen projekta je bil, da učenci
spoznajo stare tradicionalne jedi svojega okoliša. S kuhanjem smo nadaljevali
tudi v tem šolskem letu.
S kuharjem v šoli smo se dogovorili,
kdaj in kaj bomo kuhali. Trikrat letno (jeseni, pozimi in spomladi) smo
pripravili recepte. Skuhali smo jed na žlico (npr. piščančjo obaro, zelenjavno
mesno juho, zelenjavne juhe, enolončnice) in spekli sladico glede na sezono
(jabolčna pita, skutna gibanica, mafini, jogurtovo pecivo,…).
Zjutraj smo si nadeli predpasnike in
čepice, ki smo jih dobili v okviru projekta Kuhna pa to, si umili roke in se
razdelili v 3 skupine: ena skupina (5 učencev) je odšla v šolsko kuhinjo, kjer
so po receptu s kuharjem pripravili enolončnico. Učenci so rezali zelenjavo
(korenje, čebula, zelena, peteršilj,..) in meso.
Medtem so ostali učenci pod vodstvom
razredničarke v učilnici in kuhinji za gospodinjstvo po receptu pripravili pecivo (zamešali,
zamesili testo, pripravili nadeve, pecivo dali v pekače, ga okrasili,) in ga
spekli. Vse skupaj je trajalo približno 2 šolski uri. Nato smo imeli 3 ure
pouka. 2 učenca, ki smo ju vsakokrat določili, sta v začetku zadnje ure pouka
odšla v kuhinjo in pomagala pri delitvi kosila učencem (serviranje peciva,
pomoč pri pospravljanju v kuhinji). Ostali učenci 4. razreda so ob koncu pouka
odšli vsi (tudi tisti, ki kosila v šoli nimajo) na kosilo in poskusili, kar so
pripravili.
Moja opažanja (prednosti dejavnosti):
- Večina učencev zelo rada sodeluje
pri kuhinjskih opravilih.
- Predvsem fantje so se izkazali kot
dobri kuharji in slaščičarji, zelo radi so delali s stroji (npr. mešalnik,
kuhinjski robot). Ko smo končali z delom, so se večinoma fantje javili, da
pomijejo posodo in počistijo kuhinjo. Delo so opravili vzorno!
- Čeprav je naša šola na podeželju,
vedno več družin doma ne kuha. Učenci velikokrat ne poskusijo jedi, ker je ne
poznajo. Ko so kuhali in pekli sami, so radi poskusili, kar so pripravili in
večini učencev so bili jedi všeč.
- Ob delu v kuhinji sem kot razredničarka spoznavala učence z druge plati (nekateri, ki so bili pri pouku manj uspešni, so se v kuhinji izkazali, pokazali so različne spretnosti in vedenjske vzorce, ki jih pri pouku niso mogli).
- v učnem načrtu ni predvidenih ur za
izvajanje take dejavnosti.
Vseeno pa smo kuhanje vključili v ure
SLJ (zbiranje, pisanje, branje receptov), NIT (npr. snovi Zdrava prehrana,
Prebavila, Zobje).
Romana Pukšič, mentorica