Gozd v vseh letnih časih

Avtor prispevka : Mateja Funkl ([email protected]), objavljeno 22.12.2020 19:24:16
KATEGORIJA:
Ekošole poročajo
KLJUČNE BESEDE:
Biotska raznovrstnost, Zdravje in dobro počutje, Vrtec, Raziskovanje, Učno okolje, Zgodnje naravoslovje
POVZETEK:

Aktivno učno okolje in gozdna igralnica je za nas dragoceni vir znanja. Gozd smo spoznavali v vseh podnebnih razmerah in v vseh letnih časih.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Ime ustanove: Vrtec Galjevica

Mentor: Aljaž Levičar

Naslov članka: Ježki in gozd v vseh letnih časih


Kot gozdni oddelek se v gozd odpravimo vsak torek in četrtek. Obisk gozda je del doživljajske pedagogike in nam omogoča, da gozd začutimo, ga vidimo, poslušamo, tipamo, vonjamo in tudi okušamo. Doživimo ga z vsem čutili; tako se preko igre in drugih izkušenj o gozdu veliko naučimo.

Letos smo celo leto opazovali drevesa v gozdu. Jeseni smo na gozdnih tleh iskali drevesne plodove in odpadlo listje in spoznavali vse vrte dreves v našem gozdu. Pozimi smo prepoznavali drevesa po lubju in spoznali da so tudi pozimi nekatera drevesa zelena. Po nepričakovanih dvomesečnih počitnicah pa smo z veseljem odšli obiskat naš ZELENI gozd in hitro smo obnovili naučeno znanje in spoznali kako iz brsta zraste nov list, zakaj je gozd tako pomemben in zakaj je pomembno, da smo do njega spoštljivi. Poleg dreves so v gozdu tudi grmi. Nabrali smo bezgove cvetove in smrekove vršičke ter iz njih začeli pripravljati sirup, ki ga bomo poizkusili takoj ko bo pripravljen.

Pomlad v gozdu je res čudovita in jo je potrebno začutiti z vsemi čutili ne le v vidom… Ste že povonjali cvetove, ki jih najdete na poti po gozdu. Mi smo jih in dišijo res čudovito.

Poleg vseh blagodejnih učinkov in spoznavanja narave v vseh vremenskih pogojih in časih smo v gozdu dobro spoznali sami sebe in prijatelje iz skupine in navezali nova prijateljstva z otroki iz drugih skupin.  V gozdu smo naredili velik korak naprej pri čuječnosti, strpnosti in odgovornosti do sebe in drugih. Ko smo naleteli na oviro so nam nasvet ali pomoč hitro in nesebično nudili prijatelji ob nas. Tudi vzgojitelji so opazil, da je naša koncentracija v gozdu veliko večja in da je kakšna dejavnost v gozdu precej lažje izvedljiva (npr. telefončki, ki v skupini 36 niso delali nobenih preglavic).

Zato se vsak dan znova razveselimo odhoda v gozd v katerega kljub dežju, snegu ali mrazu zelo radi zahajamo.

Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji