Osmošolci so ob projektu Vem zato odgovorno jem, ilustrirali knjižico z receptom od začetne pridelave in do končne predelave z obrokom testenin.
Testenine
od pridelave do predelave.
Osmošolci so pri urah likovne umetnosti ilustrirali v
tehniki večbarvne monotipije postopke, ki so ključni za pripravo okusnih
testenin.
Učenci so se med ustvarjalnim postopkom spoznavali s
pomenom zdravih in naravnih pristopov predelave sestavin, iz katerih nastanejo
testenine. Se spraševali o pomenu gensko predelane hrane, kakovosti mleka,
gojenju kokoši in jajc ter drugih ključnih in pogosto spregledanih virov v
krogu predelave hranljivih surovin.
V medsebojnem sodelovanju so se učenci razdelili v
skupine in ilustrirali ključna področja: predelava osnovnih sestavin, priprava
in izdelava testenin ter obrok z izbranim najljubšim receptom. Sestavili
so ilustracije postopkov korak za korakom ter le te speli v unikatno knjigo.
Domača kuhinja je svojevrsten atelje, kjer nastanejo
kulinarične ideje in mojstrovine. V likovnem ateljeju je postala prava kuhinja
ob spoznavanju grafične tehnike odtiskovanja, oblikovanja unikatne knjižice in
skupinskega raziskovanja testenin, ki jih imamo radi v najrazličnejših
oblikah.
Projekt je bil uspešen saj je učence motiviral v
poglobljeno raziskovanje, s pozitivnim socialnim sodelovanjem, izkustvenim
učenjem in medpredmetnim ter vseživljenjskim učenjem.