Hvaležen paradižnik

Avtor prispevka : Maja Fabjan (maja.fabjan@sts-ljubljana.si), objavljeno 24.05.2023 09:12:09
KATEGORIJA:
Ekošole poročajo
KLJUČNE BESEDE:
Podnebne spremembe, Voda, Hrana, Biotska raznovrstnost, Zdravje in dobro počutje, Okolica šole
POVZETEK:

Če je vrt postavljen na strehi šole, so rastline še posebej občutljive na pomanjkanje vode. Iz vsake situacije pa lahko izberemo pot, ki se morda izkaže za odlično. Tako nas je septembra pričakal vrt poln češnjevega paradižnika, ki smo ga ponudili dijakom kot presni dodatek k malici.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Naš vrt na strehi šole je pred lanskim poletjem zašel v težave z nujno potrebno vodo. Namakalni sistem se je pokvaril in kazalo je, da bomo ostali brez pridelka. Odločili smo se za prenovo, ki pa je bila končana tik pred poletjem. Kaj bi zasadili tik pred odhodom na počitnice? Na gredicah smo imeli veliko mladih sadik paradižnika češnjevca, ki se je zasejal sam. Odločili smo se, da jih razsadimo in počakamo, če bo rastlinam uspelo, da si opomorejo čez poletje.

Ob vrnitvi v šolo nas je pričakalo lepo presenečenje. Paradižniki so se neverjetno razrasli in njihove dolge veje so bile posute s slastnimi malimi paradižnički. Navdušenje dijakov ob pogledu na pisano teraso je bilo veliko. Navdušeno so hiteli obirati plodove in veliko jih je pristalo v njihovih ustih. Mmmm, kako slasten paradižnik! Ugotovili smo, da je voda res nujno potrebna za rast in deževnica je paradižniku očitno zelo dobro dela. Spoznali smo tudi, da imajo rastline rade družbo različnih rastlin, saj smo paradižnik sadili med zelišča, čebulo, bučke in jagode. Povsod je krasno uspeval.

Pridelka je bilo res veliko in kar dvakrat smo se dijaki in učitelji posladkali s presnim dodatkom k malici. Tako smo že na začetku leta skrbeli za svoje zdravje.