Že
sedem let zapored v Sloveniji potek projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Namen
le-tega je ozaveščati otroke in tudi širšo javnost o pomenu in prednostih
lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti in
čebelarstva za pridelavo, okolje, gospodarske dejavnosti in za širše okolje.
Tako
tudi v Vrtcu Trbovlje, enoti Barbara, tretji petek v novembru poteka v znamenju projekta Tradicionalni slovenski
zajtrk. V vsaki skupini je zajtrk
postrežen na drugačen način, seveda primerno starosti otrok, v mlajših skupinah
jim je postrežen že pripravljen, v večjih skupinah pa si ga postrežejo sami. V
skupinah imamo tudi različno dekoracijo v znamenju čebel in medu. Celoten
dan poteka v okviru tega projekta. Na
obisk pride dedek, čebelar, ki nam predstavi svoje delo in delo čebel, da
nastane med. Letos so v eni od skupini pekli
medenjake. Vsi skupaj pa smo se naučili ples Čebelice.
SODELOVANJE S ŠTUDENTKO BIOTEHNIŠKEGA
IZOBRAŽEVALNEGA CENTRA LJUBLJANA
V oddelku 5-6 let je bila prisotna študentka Veronika Ilić. Skupaj z nami je delala raziskavo za svoje diplomsko delo, v kateri je želela izvedeti ali lahko izgled hrane otroka pritegne, da hrano vsaj poskusi in jo zato tudi več poje. Predstavila nam je poklic kuharja, pogovarjali smo se o zdravi prehrani, prinesla nam je drobnjak in meto ter nas naučila zanje skrbeti in jih dodajati v naše vsakodnevne obroke. Pri kosilu sta se dežurna spremenila v kuharja in nam vsak dan dodelala naše omake in juhe, vanje sta dodajala drobnjak. Veronika pa nam je popestrila tudi zajtrke in sadne malice tako, da nam jih je postregla malo drugače, in sicer s food stylingom, npr. iz topljenega sira je izdelala miško, kaki je spremenila v smeškota itn. Otrokom je bila zato hrana res bolj blizu in posledično so jo rajši in več pojedli.
ZAJTRK V POVEZAVI S PODROČJEM MATEMATIKE
IN DRUŽBE
Tradicionalni
slovenski zajtrk smo jim letos zato postregli na malo drugačen način. Veronikina
pobuda in ideja je bila, da se zajtrk postreže na sodoben način. Oblekla se je
v svojo uniformo, strokovni delavki pa v čebelici. Otroke so na mizi
pričakale pripravljene vse sestavine.
Sami so si narezali kruh, najprej na polovice in nato še na četrtine. Nanj so
namazali maslo, nato med, po vrhu so si posuli zdrobljene orehe in okrasili z
borovnico ter listom mete. Seveda so si sestavine na kruhu izbirali sami. V
kozarčkih za čaj so imeli za okras košček limete, listič mete ter papirnato
slamico. Izbirali so lahko ali bodo pili čaj ali mleko. Za mize smo že dan prej
naredili pogrinjek, in sicer na bel papir smo z rumeno tempera barvo odtisnili
satovje. Na njemu pa so bili ta dan tudi njihovi izdelki (čebelice), na sredini
mize pa papirnati servietki rumene in sive barve, kot čebelice.