Po lanskoletni zmagi v tem projektu, je letos bilo težko dodati še kaj zraven. A smo se potrudili. Naš cilj – zmanjšati količino zavržene hrane- smo dosegli in presegli pričakovanja, saj se naša 50 litrska posoda za odpadke v enem tednu nikoli ne napolni, celo ne sežejo niti do polovice posode.
Šest tednov smo
nenapovedano merili ostanke malice v vseh razredih. Ostanke je pridno beležila pomočnica
kuharja z upoštevanjem učencev, ki jih morda ni bilo v šoli. Po zimskih
počitnicah smo naredili zbirnik in ugotovili, da so najboljši jedci bili
tretješolci. Tudi ostali učenci so bili pridni jedci.
Vsak mesec
smo izpeljali DAN BREZ OSTANKOV. Jedilnik za ta poseben dan so izbirali učenci
posameznih razredov, začenši z devetošolci. Izvedli smo jih šest, trije pa so
ostali nerealizirani zaradi dela od doma. Učenci so te dni super sprejeli in so
komaj čakali, kdaj bodo oni na vrsti za izbiro jedilnika.
Novembra smo
izpeljali naravoslovni dan na temo zdrave prehrane v vseh devetih razredih.
Učenci so pripravljali različne zdrave namaze, smutije, zelenjavne krožnike,
sadne solate, pekli kruh, palačinke,… Veliko smo se pogovarjali o odnosu do
hrane, o zdravem načinu prehranjevanja pa tudi o bontonu pri jedi.
Učenci 4.
razreda so tudi letos zavihali rokave in dvakrat pripravili kosilo za vse
učence. Priprava 132 kosil ni mačji kašelj, a so zmogli in so bili veseli
pohval, ki so jih dobili od ostalih učencev.