Namesto sveč, pisani kamenčki

Avtor prispevka : Agata Perdec (agata.perdec1@gmail.com), objavljeno 27.05.2020 19:54:26
KATEGORIJA:
Ohranjanje našega sveta
KLJUČNE BESEDE:
Osnovna šola, Ustvarjanje, Vzgoja
POVZETEK:

Mediji nas opozarjajo, da sodimo Slovenci v sam svetovni vrh po številu kupljenih nagrobnih sveč. Količina plastike in drugi odpadki, ki nastanejo, ko sveče dogorijo, pa so za državo velik problem. Otroci lahko naredijo svečo skoraj zastonj in hkrati poskrbijo za čisto in varno okolje.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(5)

Včasih so bile sveče le iz čebeljega voska. Zdaj so večinoma plastične, keramične, steklene ali elektronske. Že sama izdelava nagrobnih sveč ima negativen vpliv na okolje. Plastika in parafin sta iz nafte, pri elektronskih pa ostanejo baterije, ki so nevaren odpadek. Elektronske sicer dolgo svetijo, vendar so izjemno zahtevne za reciklažo. Potrebno je veliko ročnega dela, saj je strojno nemogoče. Zadnja leta je v Sloveniji veliko akcij (še posebej okrog 1. novembra), ki nagovarjajo prebivalce k zmanjšanju nakupa. Prav v tem letu so se na trgu pojavile tudi lesene in papirnate.

Med Ekofirbci (učenci interesne dejavnosti) se je porodila zamisel, da naredimo okolju prijazne sveče. Ker jih je v skupini premalo, so se dogovorili z učiteljicami, da bodo svečke ustvarjali šestošolci in prvošolci. Z izdelki so bili več kot zadovoljni.

Nekaj „kamensvečk“ so prvošolci pred praznikom (dan spomina na mrtve) odnesli na pokopališče v vasi in pred spomenik na komenskem placu.

Nekaj so jih odnesli tudi v Kosovelovo knjižnico, enoto v Komnu. Gospe knjižničarki so povedali, da bi radi širšo javnost prosili, naj jim pomaga ohraniti čist svet. Gospa knjižničarka je obljubila, da bo svečke podarila le tistim bralcem, ki se bodo odrekli uporabi plastičnih svečk.

Nazadnje so se podali še h gospodu županu. Ker je bil službeno odsoten, so svečke in idejo o čistem okolju predali gospe podžupanji.

Vsi pa so po eno svečko odnesli na domači grob.


Material in postopek izdelave „kamensvečke“.

Potrebujete kamen, akrilne barve (lahko tudi fasadne ali tempera), tanjši čopič in lak za premaz. Kamen najprej operite pod tekočo vodo in ga posušite. Z barvami narišite svečko. Če ste dovolj spretni, lahko dodate tudi napis. Ko se barva posuši, kamen polakirajte.


Kamen je večen. V njem za vedno ostane spomin na pokojnika. 

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji