V okviru naravoslovnega dne so učenci naše podružnice podrobneje spoznali koruzo. Ob pogovoru in ogledu različnih posnetkov so spoznali njen pomen in uporabo. Izdelali so različne izdelke, pekli pokovko, koruzno pecivo ter naredili namaz iz koruze.
V mesecu oktobru smo na naši šoli
izvedli naravoslovni dan na temo KORUZA. Učenci so podrobno spoznali to
enoletno rastlino iz družine trav, ki jo ljudje gojijo za prehrano in za
živalsko krmo.
Delo je potekalo v obliki delavnic. Učenci so
najprej spoznali, od kod koruza izvira. Po ogledu rastline so ugotovili, kakšno
je steblo, listi in cvetovi. Ogledali so si tudi koruzno zrno in ugotovili, da
se precej razlikuje od zrn ostalih žit.
Ob ogledu različnih posnetkov
na spletu so spoznavali zdravilno moč koruze, saj ima številne pozitivne učinke
na zdravje in njeno uporabo v prehrani. Pred pričetkom delavnic pa je sledil še
ogled ličkanja koruze, ki je pred desetletji veljalo za najpomembnejše jesensko
opravilo.
Nato so učenci v delavnicah
izvajali različne dejavnosti. Učenci prvih in drugih razredov so likovno
ustvarjali, izdelali škatlice za pokovko iz papirja ter pekli pokovko in
koruzno pecivo z jabolki.
Učenci tretjih razredov so
izdelali deklice iz ličja in živali iz koruze. Učenci četrtih in petih razredov
pa so peki vaflje iz koruzne moke, pripravili namaz iz vložene koruze, masla,
peteršilja in soli.
Zadnjo šolsko uro sta po dva
učenca iz vsakega razreda predstavila delo po oddelkih učencem iz ostalih
razredov, nato pa so vsi skupaj v
jedilnici šole pokušali jedi, ki so jih pripravljali tekom dneva.
Vsi skupaj smo tako preživeli
zanimiv dan, učenci pa so ob tem pridobili še veliko novega in uporabnega
znanja.