Koruza

Avtor prispevka : ALENKA KELEMEN, objavljeno 28.05.2020 12:02:47
KATEGORIJA:
Hrana
KLJUČNE BESEDE:
Hrana, Delavnica, Osnovna šola, Lokalna pridelava, Dobra praksa, Rastline, Ustvarjalnost
POVZETEK:

V okviru naravoslovnega dne so učenci naše podružnice podrobneje spoznali koruzo. Ob pogovoru in ogledu različnih posnetkov so spoznali njen pomen in uporabo. Izdelali so različne izdelke, pekli pokovko, koruzno pecivo ter naredili namaz iz koruze.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

V mesecu oktobru smo na naši šoli izvedli naravoslovni dan na temo KORUZA. Učenci so podrobno spoznali to enoletno rastlino iz družine trav, ki jo ljudje gojijo za prehrano in za živalsko krmo.

 Delo je potekalo v obliki delavnic. Učenci so najprej spoznali, od kod koruza izvira. Po ogledu rastline so ugotovili, kakšno je steblo, listi in cvetovi. Ogledali so si tudi koruzno zrno in ugotovili, da se precej razlikuje od zrn ostalih žit.

Ob ogledu različnih posnetkov na spletu so spoznavali zdravilno moč koruze, saj ima številne pozitivne učinke na zdravje in njeno uporabo v prehrani. Pred pričetkom delavnic pa je sledil še ogled ličkanja koruze, ki je pred desetletji veljalo za najpomembnejše jesensko opravilo.

 

Nato so učenci v delavnicah izvajali različne dejavnosti. Učenci prvih in drugih razredov so likovno ustvarjali, izdelali škatlice za pokovko iz papirja ter pekli pokovko in koruzno pecivo z jabolki.

Učenci tretjih razredov so izdelali deklice iz ličja in živali iz koruze. Učenci četrtih in petih razredov pa so peki vaflje iz koruzne moke, pripravili namaz iz vložene koruze, masla, peteršilja in soli.

 

Zadnjo šolsko uro sta po dva učenca iz vsakega razreda predstavila delo po oddelkih učencem iz ostalih razredov,  nato pa so vsi skupaj v jedilnici šole pokušali jedi, ki so jih pripravljali tekom dneva.

Vsi skupaj smo tako preživeli zanimiv dan, učenci pa so ob tem pridobili še veliko novega in uporabnega znanja.

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji