Blazinice iz odpadnih, neuporabnih majic

Avtor prispevka : Petra Rome (petra.rome@gmail.com), objavljeno 28.05.2020 20:03:09
KATEGORIJA:
Ravnanje z odpadki
KLJUČNE BESEDE:
Recikliranje
POVZETEK:

Na Podružnični šoli Čemšenik skozi vse leto razmišljamo, kako bi poskrbeli za okolje. Ker imamo kar nekaj ur na prostem je potrebno s seboj nositi blazinice. Naše blazinice so bile že zelo slabe, zato smo razmišljali , kako jih nadomestiti. Zato smo izdelali blazinice iz trakov majic.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(5)

Blazinice iz majice se naredijo zelo enostavno. Potrebujemo samo majice, škarje, obroč ,dobo voljo in čas za izdelovanje. Naši učenci so blazinice izdelovali zjutraj v jutranjem varstvu in v podaljšanem bivanju. Včasih pa jim je ostalo dovolj časa še pri pouku in so še tam izdelali  kakšno. Za blazinico potrebujemo stare, odvečne majice, ki se vsakemu skrivajo nekje v omari, bodisi so mu premajhne, ali pa imajo kakšen madež, ki ne gre več stran. namesto, da bi takšno majico odvrgli v smeti, jo lahko reciklira in tako postane ponovno uporabna. 

No, majice, ki jih imamo razrežemo na trakove, široke približno 2 centimetra. Trakove, ki jih dobimo raztegnemo, da postanejo daljši in ožji. Ko se nam zdi, da  jih imamo dovolj (približno 2 majici XL velikosti sta potrebni za izdelavo ene blazinice), jih napeljemo na obroč tako, da dobimo zvezdnati vzorec. Na ta zvezdnati vzorec potem prepletamo preostale trakove. Ko nam enega zmanjka, privežemo na konec naslednji trak. To nadaljujemo tako dolgo, dokler nismo zadovoljni z velikostjo nastalega kroga (blazinice), ali pa naredimo tako veliko blazino, kolikor je velik naš obroč.  Torej, ko smo zadovoljni z velikostjo, trakove, ki smo jih v začetki privezali na obroč, porežemo. Konce zavežemo s sosednjim trakom, da nam nastala blazina ne razpade tudi če jo damo v pralni stroj.

Učencem je bilo izdelovanje sila zabavno in so takšne blazine izdelali tudi za svoje mamice ob dnevu žena. Če pa so trakove preveč tesno prepletali, so na koncu dobili posodico. 

Na takšen način so naši otroci poskrbeli, da majice niso šle v smeti, ampak so jih uporabili v drug namen.


Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji