Recept za zdravo telo

Avtor prispevka : Valentina Murgelj, objavljeno 27.05.2020 19:51:53
KATEGORIJA:
Zdravje in dobro počutje
KLJUČNE BESEDE:
Zdravje in dobro počutje, Gibanje
POVZETEK:

Hrana je gorivo za naše telo. Da bi ostali čili in zdravi, moramo jesti čim bolj naravno in raznoliko hrano. Poleg hrane je seveda za dobro počutje pomembna tekočina-najboljša je voda in seveda zadostna količina gibanja.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

RECEPT ZA ZDRAVO TELO

Hrana je gorivo za naše telo. Da bi ostali čili in zdravi, moramo jesti čim bolj naravno in raznoliko hrano. Preko teme zgodnjega naravoslovja: Z lokalno pridelano hrano in gibanjem do krepitve našega zdravja, smo tudi v našem vrtcu stremeli od vsega začetka šolskega leta. S spodnje police, kjer so polnovredne žitarice smo izbirali največ jedi, iz zgornje, kjer so živila z veliko maščobami in sladkorja, pa najmanj. Zelo pomembno nam je bilo otrokom predstaviti že od prvega prihoda v vrtec, da se nam med jedjo ne mudi, in da hrano dobro prežvečimo, ter da jo lahko pripravimo sami in pri tem uporabimo vsa svoja čutila. Vemo, da otroci veliko rajši pojedo obrok, če ga sami pomagajo pripraviti. Same dejavnosti so nam narekovale, da smo lahko otroke vključili že v načrtovanje same priprave kakšnega obroka. Nato so rezali, mešali, okrasili krožnike, povabili prijatelje … In svoj izdelek tudi raje pojedli. Tako smo na primer ustvarili bučni namaz iz pečene buče, bučno juho, zdrave piškote iz treh sestavin (banana, ovseni kosmiči, orehi), zdrave napitke iz sadja, ki nam je ostalo proti koncu tedna, zdravo praznovanje rojstnih dni (sadna nabodala, obrazi...), banane z medom, peka kruha, priprava domačega masla,....

Pri tem bi izpostavili dejavnost ko smo k nam v vrtec povabili znano kulinarično blogerko Urško Fartelj, ter skupaj z njo spekli kruh, in si sami naredili maslo. Najprej smo si pomočjo gradiva ogledali, kako so včasih pridelali žito, ga poželi, spravili, omlatili, zrnje odnesli v mlin in v krušni peči spekli kruh. Izvedli smo dejavnosti, kjer so otroci lahko moko prijemali, se igrali z njo, izdelovali hlebčke kruha (risanje obrazov v moko, gnetenje in izrezovanje iz slanega testa,...). Vsak kuhar ima kuharsko kapo, zato so si otroci sami in ob pomoči nas, iz časopisnega papirja izdelali vsak svojo kapo. Urška je vključevala otroke v delo, tako z vprašanji, kot s pomaganjem pri pripravi kruha na peko, stepanjem masla,.. Otroci so uživali, vsi so hoteli pomagati. Še pospravljali so vsi vneto, in umivali posodo.  Zanimivo jim je bilo, ko je testo vzhajalo, da je postalo večje... Vsi otroci so bili pravi »mali šefi« ko je cel vrtec zadišal po domačem kruhu in maslu.

 

Recept za maslo:
200 ml sladke smetane
pol žličke soli

 

Najpomembnejše pri tem receptu je posoda, ki naj bo taka, da jo lahko dobro zaprete oz. posoda, ki dobro tesni  ter vaša vztrajnost. Zakaj vztrajnost? Ha, ha, ha. Odgovor, na ta zakaj, boste dobili sami.
Posoda naj bo tako velika, da ko vlijete smetano vanjo, le-ta zasede le polovico placa. Smetani dodate sol. 
Posodo dobro zaprite in začnite posodo močno stresati. Levo-desno, gor-dol, 220 stopinj poševno…(Urška Fartelj)

Recept za kruh:
 cca 3,50 dcl vode
200 g ržene moke
300 g bele moke
1 vrečka suhega kvasa/ali ½ svežega kvasa
1 dobra žlička soli

»Še dobro, da doma pečen kruh tako dolgo ostane svež in ne splesni ali se posuši kot kupljen kruh.« (Urška Fartelj)

Poleg hrane je seveda za dobro počutje pomembna tekočina-najboljša je voda in seveda zadostna količina gibanja. Zavedamo se pomena gibanja za zdravje in hkrati zdrave prehrane, ki je soodgovorna za naše kvalitetno življenje. Če je zdrava, domača in lokalna smo zdravi, če pa se zraven še gibljemo smo naredili največ kar lahko. Gibanje prinaša raznovrstne koristi: sprosti in razvedri ter preprečuje in zmanjšuje občutke stresa in tesnobe, omogoča druženje s prijatelji, ugodno vpliva na duševno počutje, samopodobo in samospoštovanje, izboljšuje telesno kondicijo, vzdržuje gibčnost, ravnotežje, zdravo držo in lepo oblikovano telo, ugodno vzdržuje ustrezno telesno držo, poveča mišično maso in zmanjša maščobno tkivo, krepi zdravje. Strokovni delavci vrtca smo vzgled otrokom in posredno preko dejavnosti s starši vplivamo na celotne njihove družine. Zavedamo se, da je glavni razlog za pomanjkanje gibalne aktivnosti vsekakor vsakdanji prehiter tempo življenja in posledično pomanjkanje časa. In zato, ker gibalna dejavnost služi kot preventiva pred mnogimi boleznimi modernega sveta, smo v našem vrtcu že septembra, v našo rutino v jutranjem krogu vključili vsakdanje jutranje minutke za prebuditev telesa: tapkanje z dlanjo po različnih delih telesa, otroško jogo in pravilno dihanje za umiritev, igre masaže za otroke (kača na soncu, posejemo žito, spečemo pizzo, dež, - G. Schmidt…) in vadbeno uro ob petkih, kjer smo se intenzivno razgibali, ter vključevali vseh šest gibalnih sposobnosti: koordinacijo, ravnotežje, moč, hitrost, gibljivost, preciznost in še kaj... Velik poudarek pri tem smo namenili gibanju v naravi, in tako smo npr. izkoristili naša drevesa v sadovnjaku, da so nam služila kot rekviziti pri obvladovanju gibalnih sposobnosti, gozd kot motivacija za spoznavanje vseh čutil, šolsko igrišče kot poligon za gibalne igre, naša okolica na Goričkem kot pot medgeneracijskih pohodov in igralnice za skrbno načrtovano vadbeno uro vsak petek, ki smo jo vedno začeli z ogrevalnim delom oz igrico, osrednjim razgibavanjem celega telesa, in končali z umiritveno igrico.                          

 Recept za zdravo telo naših malčkov v vrtcu Mačkovci:

vsakodnevno gibanje

zdrava in uravnotežena hrana (večkrat si jo pripravimo sami)

pitje vode

počitek

ščepec ljubezni.

Avtor: Mateja Brdnik Marič, Anita Recek Drvarič, Valentina Murgelj in Albina Špilak 

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji