REGRATOV MEDENI SIRUP
Pomlad nam je v letošnjem letu prinesla pouk na daljavo. Virus
je med nami in pomembno je, da si okrepimo imunski sistem. Za zdravje in dobro
počutje je pomembno kaj jemo. Narava nam ponuja živila, le videti jih moramo.
Regrat ima že dolgo zgodovino v prehrani in zdravilstvu.
Slovi kot prvovrstno živilo za krepitev imunskega sistema. Odločili smo se, da
učence motiviramo in navdušimo za izdelavno regratovega medenega sirupa.
V okviru sprostitvenih dejavnosti v podaljšanem bivanju na Podružnični
šoli Pertoča, smo učence poslali na travnik po regratove cvetove. Pripravili
smo jima navodila, kako se nabira regratove cvetove in kako se jih očisti. V
nadaljevanju smo jim pripravili postopek za izdelavo regratovega medenega
sirupa.
Odziv učencev in njihovih staršev je bil odličen. Poslali
so nam fotografije svojih izdelkov in pripisali same pozitivne izkušnje.
RECEPT ZA REGRATOV MEDENI SIRUP
SESTAVINE
•
približno 80 cvetov regrata,
•
1 l vode,
•
1 kg sladkorja,
•
sok ene limone.
POSTOPEK PRIPRAVE
Regratove cvetove po
nabiranju očistimo in pregledamo.
Odstranimo
smeti, damo v lonec in prelijemo z litrom vode.
Kuhamo ob zmernem vretju približno
15 minut.
Po
kuhanju vsebino precedimo in ji dodamo limonin sok ter sladkor.
Vsebino
postavimo nazaj na štedilnik, jo mešamo in kuhamo dokler se sladkor ne raztopi.
Regratov
medeni sirup še topel natočimo v steklene kozarce.
Uporabljamo
ga lahko za sladkanje čaja, za namaz na kruh, pri peki slaščic…
Pa
dober tek!