Regratov medeni sirup

Avtor prispevka : Sandra Forjanič Čantala (sandra.forjanic-cantala@ossvj.si), objavljeno 28.05.2020 21:20:59
KATEGORIJA:
Hrana
KLJUČNE BESEDE:
Hrana, Zdravje in dobro počutje, Rastline
POVZETEK:

Pouk na daljavo nam ni preprečil obiska travnika. Učenci Podružnične šole Pertoča so nabrali regratove cvetove in si izdelali regratov medeni sirup.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

REGRATOV MEDENI SIRUP

Pomlad nam je v letošnjem letu prinesla pouk na daljavo. Virus je med nami in pomembno je, da si okrepimo imunski sistem. Za zdravje in dobro počutje je pomembno kaj jemo. Narava nam ponuja živila, le videti jih moramo.

Regrat ima že dolgo zgodovino v prehrani in zdravilstvu. Slovi kot prvovrstno živilo za krepitev imunskega sistema. Odločili smo se, da učence motiviramo in navdušimo za izdelavno regratovega medenega sirupa.

V okviru sprostitvenih dejavnosti v podaljšanem bivanju na Podružnični šoli Pertoča, smo učence poslali na travnik po regratove cvetove. Pripravili smo jima navodila, kako se nabira regratove cvetove in kako se jih očisti. V nadaljevanju smo jim pripravili postopek za izdelavo regratovega medenega sirupa.

Odziv učencev in njihovih staršev je bil odličen. Poslali so nam fotografije svojih izdelkov in pripisali same pozitivne izkušnje.

 

RECEPT ZA REGRATOV MEDENI SIRUP

SESTAVINE

         približno 80 cvetov regrata,

         1 l vode,

         1 kg sladkorja,

         sok ene limone.

 

POSTOPEK PRIPRAVE

Regratove cvetove po nabiranju očistimo in pregledamo.

Odstranimo smeti, damo v lonec in prelijemo z litrom vode.

Kuhamo ob zmernem vretju približno 15 minut.

Po kuhanju vsebino precedimo in ji dodamo limonin sok ter sladkor.

Vsebino postavimo nazaj na štedilnik, jo mešamo in kuhamo dokler se sladkor ne raztopi.

Regratov medeni sirup še topel natočimo v steklene kozarce.

Uporabljamo ga lahko za sladkanje čaja, za namaz na kruh, pri peki slaščic…

Pa dober tek!

Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji