Olimpijske igre v vrtcu

Avtor prispevka : Ana Gerčar, objavljeno 04.02.2019 21:40:20
KATEGORIJA:
Zdravje in dobro počutje
KLJUČNE BESEDE:
Zdravje in dobro počutje, Vrtec, Gibanje, Dobra praksa
POVZETEK:

Otroci velikokrat spremljajo aktualna dogajanja pri nas in po svetu in se na pridobljene informacije radi odzivajo. Že kakšen mesec pred začetkom zimskih olimpijskih iger, ki so letos potekale v Južni Koreji, so otroci z navdušenjem posamično pripovedovali o prihajajočem začetku iger.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Ustanova: OŠ Jurija Vege Moravče, VVE Vojke Napokoj Moravče

V naši skupini Metulj je štiriindvajset otrok starih pet do šest let. Otroci velikokrat spremljajo aktualna dogajanja pri nas in po svetu in se na pridobljene informacije radi odzivajo. Že kakšen mesec pred začetkom zimskih olimpijskih iger, ki so letos potekale v Pjongčangu, v Južni Koreji, so otroci z navdušenjem posamično pripovedovali o prihajajočem začetku iger.
Glede na zanimanje otrok naše skupine sva se s sodelavko odločili, da bova mesec februar v večini posvetili temi olimpijskih iger v vrtcu.

Začeli smo seveda v Sloveniji, s spoznavanjem slovenske zastave, grba, državne himne, poseben poudarek sva dali tudi vsebini besedila državne himne – razložili sva jim pomen le-te, da so jo otroci razumeli in še bolj z veseljem ob določenih priložnostih zapeli. Najpomembnejše pa se nama je zdelo predvsem otrokom približati ta olimpijski tekmovalni duh in športno obnašanje, ki je prisotno ob tem ter kako pristopiti s ponosom k tem pomembnim simbolom naše države. Ob samem začetku vrtčevskih olimpijskih iger smo s provizoričnim olimpijskim ognjem ponazorili začetek iger. Prikorakali smo v igralnico in otroci so se tako vživeli že pri petju državne himne, da je preko njih res izžarevalo veselje ob dogajanju. Izdelali smo eno večjo zastavo za skupino, vsak otrok pa si je izdelal še svojo. Spoznali smo, kaj počne zastavonoša, kako to izvaja in ob kakšnih priložnostih; vse pridobljene informacije pa sva otrokom prilagodili na njihove razvojne sposobnosti, interes in želje. Preko različne literature, predvsem pa iz spleta smo  skupaj spoznavali športne discipline, izdelali smo različne plakate, na katerih smo razvrščali zimske in poletne športne discipline, omenili sva zgodovino olimpijskih iger, preko dejavnosti pa smo na globusu opazovali, kje so kontinenti, ki predstavljajo olimpijske kroge. Izdelane sva imeli velike olimpijske kroge, da pa bi si jih bolj vtisnili v spomin, so otroci izdelali vsak svojo trganko in jo nalepili na že narisane obrise krogov. Velik poudarek sva dali tudi športno vedenje najprej do sebe in nato še drugih. Na snegu in v igralnici ter telovadnici smo nekatere discipline tudi preizkusili in šlo nam je zelo dobro. Na snegu smo se preizkusili v sankanju, ki je bilo za nas vožnja z bobom, v telovadnici sva postavili večji poligon za biatlon; otroci so po parketu na določeni dolžini drseli na koščih blaga, ki so simbolizirali tekaške smuče, nato so se ulegli na blazine in s petimi poizkusi skušali z žogicami zadeti koš, nadaljevali so mimo stožcev po predvideni progi in že so bili na začetku, kjer so ponovno nadaljevali z novim krogom. Otroci so se posamezno in tudi v skupinah preizkušali v različnih spretnostih, vsaka izmed njih je predstavljala določeno športno disciplino.
Ob več dnevnem udejstvovanju so si tudi naši otroci prislužili vsak svojo medaljo, s katero smo temo zaključili.

Vsebino Olimpijskih iger sva povezali v področje gibanja in družbe. V področje gibanja sva vpletli vse dejavnosti gibanja v igralnici, telovadnici in zunaj v naravi. V področje družbe pa odnos do sebe in drugih, samo vsebino olimpijskih iger.
Tema bo vključena tudi v projekt Eko, Zdravje v vrtcu in morda še kam.

Izkoristili sva domače okolje, možnost udejstvovanja na bližnjih gričih, kjer smo izvajali zunanje dejavnosti. Vključila sem starše, ki so pri projektu želeli sodelovati ter sam aktualni dogodek Olimpijskih iger, ki so ga otroci občasno spremljali tudi doma.

Postopoma smo ob skupnem ustvarjanju oblikovali tudi več razstav v garderobi skupine Metulji. Na spletu našega vrtca sem ob mesecu februarju zapisala kratek prispevek o dogajanju Olimpijskih iger v vrtcu. Tudi za starše sem zapisala kratek zapis in ga posredovala preko portala e-asistenta. Starši so z navdušenjem sprejeli našo aktualno temo.

Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji