Učenci posebnega programa iz Podružnične šole za izobraževanje in usposabljanje otrok s posebnimi potrebami Tolmin smo se odločili, da bomo na naših krožnikih pričarali jed pripravljeno iz preostankov živil, ki v hladilniku potrpežljivo čakajo na uporabo.
Ker nam meteorološka pomlad še ni
ponudila vseh poslastic z vrta in travnika, smo pripravili jed iz zamrznjene
špinače, ki smo jo poimenovali Reciklirana špinačna rolada. Jed je pripravljena
iz sestavin, ki nam pogosto ostajajo v hladilniku in jih ne porabimo v celoti.
Najprej smo zavihali rokave,
umili roke, si nadeli predpasnike in se zavzeto lotili dela. Vsak od nas je
dobil zadolžitve, s katerimi smo pilili svoje kuharske spretnosti. V tem
času so se nam začele pošteno cediti sline. Končno nam je uspelo jed pripraviti
in lotili smo se nam najlepšega dela, ki sledi po kuhanju, to je pokušanje
ustvarjene jedi. In povemo vam, špinačna rolada je bila odlična. Po okusni jedi
smo seveda pomili tudi posodo.
V učilnici smo nato izdelali prav
poseben didaktični plakat z receptom jedi, kjer smo morali sami pritrditi naše
fotografije izvedbe postopka v pravilnem vrstnem redu.
Spoznali smo, da lahko iz živil,
ki nam ostajajo v kuhinji, ustvarimo izvrstne jedi, zato je velika škoda, da bi
hrano metali stran.
Spodaj prilagamo recept
Reciklirane špinačne rolade in upamo, da vam bo teknila, tako kot je nam.
Pa dober tek! J
RECIKLIRANA ŠPINAČNA ROLADA
Sestavine:
270 g špinače
300 g sira
9 jajc
ščepec soli in popra
200 g narezane šunke
250 g puste skute
2 žlici kisle smetane
2 žlici jogurta
2 stroka česna
2 žlici drobno sesekljanih zelišč
(peteršilj, bazilika, timijan, drobnjak)
Postopek:
1. Zmrznjeno špinačo damo v slan
krop za 3 minute.
2. Špinačo precedimo.
3. V posodi ubijemo in stepemo
jajca.
4. Naribamo sir.
5. K jajcem dodamo špinačo in sir
ter vse skupaj dobro premešamo.
6. Zmes prelijemo na obložen
pekač s peki papirjem in položimo v pečico na 180 stopinj za 15 minut.
7. Pečeno zmes zvijemo v vlažno
kuhinjsko krpo in pustimo da se ohladi.
8. Z nožem na drobno sesekljamo
zelišča in česen.
9. Skuto pretlačimo v skledo.
10. Skuti dodamo kislo smetano,
jogurt, sesekljana zelišča, česen in sol po okusu ter dobro zmešamo.
11. Ohlajeno zmes premažemo s
skutnim zeliščnim namazom.
12. Čez skutni namaz položimo
šunko.
13. Sestavine nato zvijemo v
rolado in postrežemo.