Lesena novoletna smrečica

Avtor prispevka : Eva Horvat (eva.horvat2@guest.arnes.si), objavljeno 18.02.2020 15:14:03
KATEGORIJA:
Ohranjanje našega sveta
KLJUČNE BESEDE:
Ohranjanje našega sveta, Delavnica, Vrtec, Projektno delo, Ustvarjanje
POVZETEK:

Ker vemo, da otroci zelo radi pomagajo pri izdelavi in so na končni izdelek zelo ponosni in ga bolj cenijo, sva se s sodelavko odločili, da bo izdelava naše lesene smrečice projekt za cel december. Sovpada pa tudi z našo celoletno prednostno nalogo-LES.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(5)

Želeli sva, da so v izdelavo smrečice vključeni prav vsi otroci (17 otrok, starih 3-4 leta) in da je praktično vse oz. čim več, njihovo delo. 

Tekom leta večkrat zahajamo v gozd in del dopoldneva preživimo tam. Konec novembra pa smo se v gozd odpravili na daljši pohod in z namenom poiskati primerne, različno dolge in ravne palice. Otroci so jih z zanimanjem iskali in prinašali. Odnesli smo jih v vrtec, kjer smo jih kar na radiatorju pustili kakšen teden, da so se dobro posušile. Nato smo ugotavljali, kako bi iz palic naredili smrečico. Otroci so dajali zelo zanimive ideje (predvsem s postavljanjem in formiranjem palic v prostor in po tleh, da potrebujejo žago in kladivo, žeblje ...) preko pogovora in poskušanja pa so začeli palice urejati po velikosti in eden izmed otrok je rekel, da bi potrebovali vrv. Zagotovili sva jo in začelo se je razmišljanje, kako bi palice povezali. Otroci so predlagali, da jih povežemo na sredini ... poskusili smo in ugotovili, da to ne bo dobro. Razmišljali smo naprej in enemu od otrok se je utrnila ideja, da je potrebno zavezati na koncu ... ne samo na enemu, na obeh in na vseh palicah. Otroci so naju zelo presenetili, saj so bili za njihovo starost zmožni dolgo razmišljati in priti do uspešne ideje. Seveda z najinimi podvprašanji, a do rešitve so prišli. Ko sva palice vezali z vrvjo, so otroci opazovali in ko je bilo vse povezano skupaj, sem smrečico dvignila. Otroci so se zasmejali, nekateri so spontano tudi zaploskali, eden izmed otrok pa je navdušeno rekel ''ja, zdaj pa je smrečica''.

Rekli so, da potrebujemo še okraske in lučke. Dogovorili smo se, da midve na smrečico obesiva lučke, oni pa bodo izdelali še okraske. Ampak iz česa?! Iz lesa seveda. Iz lesnega kotička (ki ga imamo letos kot prednostno nalogo) smo pobrali vse lesene kolutke. Z ročnim otroškim vrtalnim strojem smo jim izrezali luknje, jih pobarvali, porisali s flomastri, napeljali vrvico in jih obesili na smreko. Z otroki sva v tem primeru delali individualno. 

Izdelana smrečica nam krasi steno igralnice. Na končni izdelek so bili otroci zelo ponosni in velika večina otrok je povabila starše, da v igralnico pokukajo našo smrečico. Midve pa sva ponosni na 'svoje ŠKRATKE'.  

Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji