Zeliščni vrt v vrtcu Galjevica, na lokaciji Dolenjska cesta

Avtor prispevka : BARBARA JAKOPIN, objavljeno 02.06.2020 17:00:47
KATEGORIJA:
Biotska raznovrstnost
KLJUČNE BESEDE:
Hrana, Lokalna pridelava, Dobra praksa, Rastline, Učno okolje, Vrt
POVZETEK:

Otroci ob skrbi za zeliščni vrt spoznavajo, da je delo na vrtu prijetno in koristno, ohranjajo neposreden stik z naravo, spoznavajo zelišča, spremljajo njihovo rast in sodelujejo pri pripravi zelišč v prehrani.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Avtorici: Mojca Kastelic in Tatjana Špoljarić


Pri našem vrtcu, ki je v stanovanjskem bloku, smo že pred nekaj leti zasadili zeliščni vrt, ki krasi našo okolico in nam služi tudi v izobraževalne namene. Seveda moramo zanj tudi skrbeti in za spomladansko urejanje zeliščnega vrta smo se letos javili v skupini Sončki, kjer so vključeni otroci v starosti od 2. do 4. leta.

Po dolgi odsotnosti ob zaprtju vrtca zaradi epidemije koronavirusa nas je pričakal precej neurejen zeliščni vrt. Že prvi teden smo se lotili dela, na pomoč pa smo poklicali tudi našo gospodinjo Tanjo, ki se spozna na zelišča. Dogovorili smo se, kaj in kako bomo delali in k zeliščnemu vrtu prinesli orodje in ostale pripomočke za delo. Tanja je porezala vsa razrasla zelišča, odstranila vsa posušena in dotrajana ter jih nekaj tudi na novo zasadila. Otroci in vzgojiteljici smo jo pri tem opazovali in ji po svojih sposobnostih in močeh pomagali. Odrezana zelišča smo spoznavali z vsemi čuti, jih poimenovali ter se pogovarjali o njihovi uporabi. Nato smo jih zvezali v šopke in jih pripravili za sušenje, ostanke zelišč pa so otroci porabili za igro in raziskovanje. Na zeliščnem vrtu smo zamenjali tudi zastirko iz sekancev, kjer so otroci lahko aktivno sodelovali in so jo prenašali v kanglicah, kar je bilo še posebej zabavno. Vsi smo bili navdušeni nad na novo urejenim zeliščnim vrtom in poimenovali smo posamezna zelišča, ki smo jim dodali še lične napise. Nato smo pobrali še vse odpadke in jih odnesli v ustrezen zabojnik bližnjega ekološkega otoka ter pometli okolico zeliščnega vrta. Z  opravljenim delom smo bili zadovoljni in smo si zapeli nekaj znanih pesmi.

Zvezane šopke zelišč smo nato odnesli v igralnico, kjer so jih otroci s ščipalkami obesili na vrvico, da se bodo posušili. Otroci imajo tako vsak dan možnost, da spoznavajo zelišča z vsemi čutili in jih tudi poimenujejo, igralnica pa je bolj domača in dišeča.

V naslednjem tednu smo si iz mete, ki je na vrtičku najbolj zrasla, sami pripravili napitek. Otroci so iz stebel mete potrgali liste in jih nato natrgali na majhne koščke. V vrč smo nalili vodo, dodali vsak peščico natrganih metinih listkov, sok polovice limone ter žlico sladkorja in napitek je bil pripravljen. Za nekaj časa smo ga postavili na hladno in ga popili po kosilu. Bil nam je še posebej všeč, ker smo ga sami pripravili iz zelišča iz našega zeliščnega vrta. Liste mete, ki jih nismo porabili za napitek, pa smo dali sušit in si bomo iz njih enkrat v bodočnosti lahko skuhali čaj. Zdaj vsak dan opazujemo liste, kdaj bodo dovolj suhi in se veselimo čajanke ob domačem čaju.

Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji