Tradicionalni slovenski zajtrk

Avtor prispevka : Suzana Pečnik ([email protected]), objavljeno 22.12.2020 19:21:51
KATEGORIJA:
Ekošole poročajo
KLJUČNE BESEDE:
Hrana, Zdravje in dobro počutje, Lokalna pridelava
POVZETEK:

15. 11. 2019 smo na OŠ Frana Kocbeka Gornji Grad izvedli Tradicionalni slovenski zajtrk in dan posvetili domači hrani. V okviru različnih delavnic so se učenci seznanjali z bontonom pri jedi in pomenom lokalno pridelane hrane ter dan zaključili s slastnim jabolčnim zavitkom, ki so ga spekli sami.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

DAN SLOVENSKE HRANE IN TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK NA NAŠI ŠOLI

 

Na tretji petek v mesecu novembru obeležujemo po Sloveniji dan slovenske hrane. 15. 11. 2019 smo tudi na OŠ Frana Kocbeka Gornji Grad izvedli Tradicionalni slovenski zajtrk.

Ta dan je bil na naši šoli v celoti posvečen hrani, pa ne kakršni koli, pač pa kakovostni hrani iz lokalnega okolja, ki v zadnjih letih s porastom številnih obolenj pridobiva vedno večji pomen in veljavo, kar je popolnoma prav.

Kakovostno hrano, ki je bogata z vlakninami, vitamini in minerali, namreč potrebujemo za rast, razvoj in dobro počutje. Tako moramo že zjutraj telesu zagotoviti dovolj energije, da se lahko igramo, učimo, delamo …

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, na kar želi opozoriti tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, zato so tudi naši učenci zajtrkovali maslo, med, kruh, jabolko in mleko.

Za naš tradicionalni slovenski zajtrk so nam čebelarji priskrbeli med, pili smo domače mleko, pridne gospodinje so zamesile in spekle domač kruh, jabolka pa so tudi zrasla na domačih tleh.

Po zajtrku smo dan slovenske hrane obeležili s kratko kulturno prireditvijo v telovadnici, kjer so se nam pridružili tudi čebelarji iz gornjegrajskega čebelarskega društva in drugi gostje. Na koncu kulturnega programa smo se pridružili vsem šolarjem po Sloveniji pri petju Slakovega Čebelarja.

Kasneje so se učenci po različnih delavnicah seznanjali s pomenom zdrave, lokalno pridelane hrane in bontonom pri jedi ter se posladkali z domačim jabolčnim zavitkom, ki so ga spekli sami.

 

Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji