Jabolke rdeče hej...

Avtor prispevka : Lilijana Nemec Berke, objavljeno 04.02.2019 21:39:05
KATEGORIJA:
Hrana
KLJUČNE BESEDE:
Hrana, Vrtec, Dobra praksa
POVZETEK:

Prišla je jesen in s tem tudi samo spreminjanje narave v različne barve. V oddelku smo začeli spoznavati jesenske pridelke. Tako smo jih začeli prinašati, razvrščati, poimenovati,... Podrobneje smo se seznanili z bučo in jabolko. Od doma smo prinesli košare in se odpravili k našemu hišniku na dom.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Ustanova: OŠ Sveti Jurij Rogašovci, Vrtec

Prišla je jesen in s tem tudi samo spreminjanje narave v različne barve. V oddelku smo začeli spoznavati jesenske pridelke. Tako smo jih začeli prinašati, razvrščati, poimenovati,... Podrobneje smo se seznanili z bučo in jabolko. O samem jabolku smo spoznali zgodbo, naučili se pesem, likovno ustvarjali, prirejali, preštevali, igrali se različne gibalne igre na to temo... Od doma smo prinesli košare in se odpravili k našemu hišniku na dom. Na njegovem dvorišču stoji jablana, pod katero je bilo polno jabolk. Jabolka smo pridno pobrali, jih odnesli v vrtec in jih zložili v zaboje. Prvi dan smo iz jabolk naredili kompot. Nato  nas je v vrtcu obiskala gospa Brigita. Ukvarja se s sadjarstvom. Jabolka smo umili, razrezali, jih dali v veliko ponev in mešali. Med tem ko so se jabolka dušila, smo pripravili etikete za lončke. Sledilo je samo polnjenje lončkov, zapiranje, etiketiranje in seveda tudi degustacija. Vsak  otrok si je svoj lonček marmelade odnesel domov. Nekaj smo je shranili v šolski shrambi. Naslednje jutro smo  marmelado ponudili tudi ostalim otrokom iz naše enote in tako pripravili tudi za njih zdrav zajtrk (kruh, maslo, marmelado in mleko). Prazni krožniki so povedali vse. Prav tako sami odzivi otrok med samim postopkom in s povrtatnimi informacijami s strani otrok in staršev.
Gospa Brigita nam je ponudila še jabolčni sok in čips iz jabolk. Povabila nas je tudi na dom, da si ogledamo njihovo sadjarstvo in samo pridelavo marmelad, sokov in drugih izdelkov. Povabilo smo z veseljem sprejeli.

Samo vsebino smo povezali z vsemi področji dejavnostih v kurikulumu (jezik, matematika, umetnost, družba, gibanje).  Tema je vključena v projekt Eko vrtec, Zdravje v vrtcu, Živim zdravo. Zahvaljujemo se gospe Brigiti Ficko, saj se je z veseljem odzvala našemu povabilu.  Tako smo izkoristili priložnost in otroke seznanili z lokalnim pridelovalcem in samim postopkom pridelave.

Otroci so marmelado odnesli tudi domov. Sledile so same pozitivne povratne informacije otrok in staršev.
Pripravili smo razstavo naših likovnih izdelkov. V eko kotičku smo razstavili fotografije o sami temi in izvajanju le te.  Na spletno stran vrtca smo zapisali kratko vsebino in dodali fotrografije.

Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji