Razsvetljena hiška

Avtor prispevka : Marta Tesovnik, objavljeno 04.02.2019 21:55:07
KATEGORIJA:
Energija
KLJUČNE BESEDE:
Energija, Osnovna šola
POVZETEK:

Na trši papir smo narisali načrt hiše in jo oblikovali do končnega izdelka. Hiši smo izrezali okna, vrata in odprtinico na dnu. Hišico smo želeli osvetliti od znotraj, zato smo se lotili električne razsvetljave. Vir naše električne napetosti je bila ploščata baterija.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Ustanova: OŠ Frana Kocbeka Gornji Grad

Na trši papir smo narisali načrt hiše in jo oblikovali do končnega izdelka. Hiši smo izrezali okna, vrata in odprtinico na dnu.
Hišico smo želeli osvetliti od znotraj, zato smo se lotili električne razsvetljave. Vir naše električne napetosti je bila ploščata baterija. Žarnico smo privili v grlo. Z žicami smo grlo povezali z virom električne energije – baterijo. Ko so bile vse žice pravilno nameščene, pritrjene, privite in povezane, je bil sklenjen električni krog. Žarnica je zažarela. Na dno hišice smo previdno vstavili luč, pod njo vir električne energije in hišica je bila razsvetljena. 
Z eno baterijo smo osvetlili dve hiši, lahko bi jih še več.
Delali smo v parih in si pomagali med seboj. Samostojno smo brali navodila, opazovali slike, skice in po njih izdelali izdelek. Vsak je izdelal svoj osvetljeni dom. Ugotovili smo, da je pri delu potrebno biti zbran, natančen in pazljiv. Z olfa nožem se lahko urežeš, napačne povezave električnih žic pa povzročijo tresenje, »kratek stik«. Učili smo se iz izkušenj.

Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji